Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, YÖK yasası ile ilgili, 1980’li yılların başında 27 üniversiteye göre tasarlanmış olan bir yüksek öğrenim düzeni olduğunu söyleyerek, "Yeni bir yüksek öğretim düzenine ihtiyacımız var" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde gerçekleşen 2016-2017 Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katıldı. Açılış törenine Bakan Avcı’nın yanı sıra İstanbul Üniversitesi Rektörü Mahmut Ak, Prof. Dr. Fuat Sezgin, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Açılış töreni İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşu ile başladı. Protokol konuşmalarının ardından İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin için İstanbul Üniversitesi ve bilim dünyasına yaptığı katkılardan ötürü fahri doktora töreni düzenlendi. Sezgin’e plaketini Bakan Avcı verirken, cübbesini ise İstanbul Üniversitesi Rektörü Mahmut Ak giydirdi. Tören, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in İstanbul Üniversitesi 2016-2017 Akademik Yılı Açılış dersini vermesi ile sona erdi.

“YENİ BİR YÜKSEK ÖĞRETİM DÜZENİNE İHTİYACIMIZ VAR"
Yüksek öğretimin önemine dikkat çeken Bakan Avcı, “Geçmişte 80’li yılların başında 27 üniversiteye göre tasarlanmış olan bir yüksek öğrenim düzenimiz var. YÖK yasası ilk çıktığında Türkiye’de 27 tane üniversite vardı ve bunlar az çok birbirlerine benzeyen, içlerinde İstanbul Üniversitesi gibi çok köklü üniversiteler olduğu gibi o zamana göre yeni kurulmuş üniversiteler de vardı. O günün koşullarında bu 27 üniversite göz önünde bulundurularak bir yüksek öğretim yasası hazırlandı. Daha sonra bu yasa günün ihtiyaçları doğrultusunda düzenlemeler ile yenilendi. Böylece başlangıçta olan iç tutarlılığını da büyük ölçüde yitirdi. Artık hepimiz biliyoruz ki bu düzenle, bu çerçeveyle, bu yapıyla yüksek öğretimimizi geleceğe taşımamız mümkün değil. İstanbul Üniversitesi bağlamında yapılanları İstanbul Üniversitesi rektörü anlattı ama aynı zamanda yapamadıkları da var. Çünkü mevcut yasal mevzuat içerisinde, mevcut alt yapıyla bunların bir kısmının bu günkü koşullarda gerçekleştirmek maalesef mümkün değil. Onun için yeni bir yüksek öğretim düzenine ihtiyacımız var. 200’e yaklaşan ve kendi içinde de çeşitlenmiş olan yüksek öğretim kurumlarımızın ihtiyaçlarını günü ihtiyaçları ile günün beklentileri ile gerçekleştiren bir yeni düzenlemeye ihtiyacımız var” diye konuştu.

“HER İLİMİZDE EN AZ BİR ÜNİVERSİTE VAR"
İstanbul Üniversitesi gibi köklü üniversitelerin yeni düzenleme hakkındaki görüşlerinin önem taşıdığına dikkat çeken Bakan Avcı, “Bütün paydaşlarımızın, görüşleri değerlendirmeleri, önerileri doğrultusunda inşallah günün ihtiyaçlarına çok daha iyi cevap veren yüksek öğrenim düzenini kuracağız. Üniversitelerimizin sayısal olarak artmadığını aynı zamanda tür olarak da çok çeşitlendiğini hepimiz biliyoruz. 15 yıl önce söylendiği, hükümet programında da yer aldığı gibi artık her ilimizde en az bir üniversite var. Bu sayısal artışı inşallah önümüzdeki dönemlerde niteliksel olarak da gerçekleştirebilirsek Türkiye yüksek öğretimde de hak ettiği büyük dönüşümü gerçekleştirmiş olacak” şeklinde konuştu.

“15 TEMMUZ İHANETİ VE TÖRÖR ÖRGÜTLERİNİN ÜLKEMİZE YÖNELİK KARANLIK İTTİFAKLARI"
Akademik yılı açılışında konuşan İstanbul Üniversitesi Rektörü Mahmut Ak, “Kuşkusuz toplumda en üst eğitim kurumu olan üniversitelerin mensubu olan bizlerin daha çok çalışmasının ve daha büyük fedakarlıkla gençleri yetiştirmesine katkı sağlamasının zorunluluğun ötesine geçtiği ulusal ve küresel koşullarla karşı karşıya olduğumuzu ifade etmek isterim. Bir yandan 15 Temmuz ihaneti ve terör örgütlerinin ülkemize yönelik karanlık ittifakları diğer yandan insanlıktan nasiplerini alamamış küresel güç odaklarının bölgemize yönelik hesapları. Köklerini 1453’ten alan bir bilim kurumu olan, bilim tarihimizdeki önemli şahsiyetlerimizin bir parçası olduğu bir geleneğe ve kurumsallaşmış bir yapıya sahip olan üniversitemizin ekonomik, sosyal ve toplumsal olaylar karşısındaki tavrı dikkate alınmakta ve izlenmekte” dedi.
İstanbul Üniversitesi’nin 2016-2017 Akademik Yılı Açılış Töreni dolayısıyla Fen Fakültesi’nde öğrenime bir gün süreyle ara verildi. Açılışta herhangi bir olay yaşanmaması için polis ve özel güvenlik görevlileri de yoğun güvenlik önlemleri aldığı görüldü.
(İHA)