Yükseköğretim Personel Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı, Plan ve bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Önemli bir iyileştirme yapıyoruz. Özellikle üniversitelerimize daha nitelikli insanların çekilmesinde güzel bir düzenleme" dedi.
Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Yükseköğretim Personel Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı görüşüldü. Görüşmeler sırasında milletvekillerinin sorularını cevaplayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, araştırma görevlilerini kariyer uzman yardımcısı düzeyine çıkarmayı düşündüklerini ve bunu gerçekleştirdiklerini belirtti. Şimşek, "Önemli bir iyileştirme yapıyoruz. Özellikle üniversitelerimize daha nitelikli insanların çekilmesinde güzel bir düzenleme" dedi.
Şimşek, kendisinin araştırma görevlisi olarak çalıştığını hatırlatarak, babasının okuma yazma bilmediğini ifade etti. Şimşek, Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınav açtığını ve kazandığını kaydederek, babasına İngiltere’ye ilim öğrenmeye gittiğini söylediğini belirtti. Şimşek, babasının kendisine ’Senin gözünü toprak doldurur. Hiç olmazsa bu köye faydan olsun’ dediğini söyledi.
Bakan Şimşek, ücretlerde iyileştirme çabası içinde olduklarını kaydederek, yükseköğretim tazminatını bütün personelin alacağını belirtti. Şimşek, "Profesör, doçent, yardımcı doçent net 726 lira, araştırma görevlileri, okutman 835 lira alacak. Birde akademik teşvik dediğimiz sistem var. Bu da somut kriterlere bağlı olacak. Amacımız bilim camiasında bir miktarda uluslararası çalışmalara teşvik etmek, patent, dizayn, makale. Bir profesör 219-731, minimum 945 lira, bin 457 lira arasında potansiyel olarak maaş alması söz konusu. Bir doçent 923 lira ile bin 384 artış olacak. Yardımcı doçent 902 lira ile bin 311, araştırma görevlisi 989 lira ile bin 347 lira arasında, öğretim görevlisi, okutman 967 ile bin 267 lira arasında" diye konuştu.
Bakan Şimşek, taşra üniversitelerinin nitelikli eleman çekmede zorluk çekebileceğini belirten milletvekiline, az gelişmiş yerlerde bir profesörün Ankara’daki profesörden 2 bin lira fazla para aldığını kaydetti. Şimşek, Amerika ve İngiltere’den örnek vererek, üniversitelerin kendi ödenekleri olduğunu söyledi.
Şimşek, bu iyileştirmenin bütçeyi etkilemediğini kaydederek, "Personel yedeğinde 700 milyon paramız var. Artı maliye yedeği var. Ayın 14’ünde bu kanun tasarısı Meclis’e geldi. Muhtemelen yedeklerden karşılanacak. İlave bir değişikliğe gitmeden, kendi içinde karşılayabileceğiz" ifadelerini kullandı.
(İHA)