Türk F-16 savaş uçaklarının Rus savaş uçağını 17 saniyelik ihlali sonucu düşürmesinden sonra giderek derinleşen kriz, başta Trabzon’u olmak üzere Türkiye’yi birçok koldan etkilemeye başladı. Bunların başında, ihracatın düşmesi, şirketlerin ihracat alacaklarının erimesi ve ruble ile yapılan sözleşmelerden vazgeçilmesi geliyor. 
 Rusya, “Doğalgazda Kesinti Yapmayacağız” diyor.
Türkiye yüzde 55 oranında doğalgazda Rusya’ya bağımlı. Ham petrolün yüzde 16’sını Rusya’dan alıyoruz. İthal ettiğimiz kömürün ise yüzde 35’ini Rusya’dan temin ediyoruz.

 Rusya krizi ekonomiyi 6 sektörden vuruyor!
Trabzon için oldukça önemli bir pazar olan Rusya’nın tepkileri, Türk ihracatçısını sadece endişelendiriyor. Özellikle gıda, yaş meyve-sebze ve hazır giyimde kayıplar yaşansa da telafisi mümkün. 
Rus hükümet yetkilisi Türkiye’ye gıda ambargosunun hükümetin gündeminde olmadığını ve bu konunun kabinede tartışılmadığını söyledi. Ancak, denetimin sıkılaştırılması için talimat verildiğini ifade etti. 
  En Fazla İşçi Rusya’da

İstihdam konusunda da çekinceler yaşanmaya başlandı. Türk işçiler de krizle birlikte işsizlikle karşı karşıya kalmaya başladılar. 
Yıl içinde Türkiye’den 37 bin işçi çalışmak için yurtdışına giderken, en fazla tercih edilen ülke 8 bin kişi ile Rusya oldu. Ancak Rusya, Bayırbucak Türkmenlerine ve yardıma giden Türk tırlarına saldırması dengeleri bozdu. Bölgede sözde! hakimiyetini göstermek isterken uçağı düşürüldü. 
Suriye sınırında Rus savaş uçağının düşürülmesiyle Rusya, içerisinde Türk malı olan tüm TIR'ları plaka ayrımı yapmaksızın 'tam tespit' gerekçesiyle sınırda bekletmeye başladı. Ziyarete giden vatandaşlarımızın tutuklanmaları, sebebi belirtilmeden vize verilmemesi sonucu muhatap olacakları son maalesef! müteahhitlik, gıda, turizm ve ihracat gibi hizmetlerinden mahrum kalacaklarını göstermektedir. 
 EKOMETRE’YE Konuştular

EKOMETRE’ye konuşan sektör temsilcileri, ilişkilerin zedelenmeden sorunların hızla çözüme kavuşturulması talebinde bulundular.
Katılan temsilciler şöyle konuştular. 
Ahmet Hamdi Gürdoğan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB)Başkanı: 
Rusya Fed. Trabzon ilinden 2015 yılının ilk 10 ayında 223.167.408 $ tutarında ihracat yapılmıştır.
Bölgemizden 2015 yılı Ocak-Ekim aylarında 105 değişik ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; Rusya Federasyonu, Almanya, İtalya,  Fransa ve Gürcistan olmuştur.
 
Rusya Federasyonu Trabzon ilinin 1 inci sıradaki pazarıdır.
 
Trabzon’lu iş adamlarının Rusya Federasyonu’na ihracatları yanında, bu Ülke limanlarına taşıma yapan 15 e yakın gemileri bulunmaktadır.
Ayrıca, Trabzon lu iş adamlarının Rusya Federasyonu’nda 100 Milyon $ civarında yatırımları bulunmaktadır. (Fabrika, depo, makine araç ve taşıt parkı)
Gerilen siyasi ilişkilerin hiç şüphesiz  iki taraf açısından da büyük maddi kayıpları olacaktır. Çok önemli ticari partner olan iki Ülkenin aklı selim içinde bu olayı değerlendirerek, tekrarının yaşanmaması konusunda neler yapılacağı konularına yoğunlaşılması, iki Ülke ekonomileri açısından çok önemli partner olan iki ülke iş dünyasının bu olaydan olumsuz olarak etkilenmemesi açısından gereken atımların atılmasını umuyoruz.
1992 Bile Engel Olamadı
 SSCB döneminde de Türkiye’nin önemli bir ticaret ortağı konumunda olan Rusya ile ticari ilişkiler 1992 yılında Birliğin dağılmasından sonra da artarak devam etmiştir. Coğrafi yakınlık, Türkiye-Rusya ticari ve ekonomik ilişkilerinin gelişmesinde önemli bir avantaj sağlamaktadır.
Koray Turan Trabzon Organize Sanayi Bölge Başkanı: 
Suriye sınırında Türk F–16 savaş uçağımızın, Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından gelişen olayları izlemek üzere Trabzon’da bizde takipteyiz. 
Gelişen son olaylar karşısından Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyib Erdoğan’ın yaptığı tüm açıklamalara katılıyor, yanında olduğumuzu iletmek istiyorum.
Abdullah Özer UND Yönetim Kurulu Üyesi: 
 Rusya, Gürcistan ve Ukrayna üzerinden ülkeye giren Türk ihraç ürünlerine gümrük kapılarını kapattı. Bazı Türk TIR'larının geri dönmeye başladığını belirten Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Özer, "Rusya'ya Türk TIR'larının girişinde sürekli sıkıntı yaşıyorduk. Son gelişmeyle Rusya gümrük kapılarını kapattı" dedi.
Yılda 36 Bin Sefer

Türk sanayicilerimiz Rusya'ya hazır giyimden gıdaya, makineden içeceğe kadar birçok farklı sektörden ihracat gerçekleştiriyorlar. Dolayısı ile Rusya'ya yılda 36 bin adet sefer yapıyoruz. Ayda ortalama 3 bin sefer. Şu an için 100–150 arası TIR Rus gümrüklerinde bekletiliyor. Biz bu tür durumlarla sık sık karşılaşıyoruz. Ancak belirsiz durum var.Gürcistan'dan giden TIR'lara açıklama yapılmıyor. Ukrayna'dan gelen TIR'lar için ise 'Tam Tespit' yapacağız deniliyor. Yani TIR'lardaki tüm ürünleri indirip tek tek arayacaklar sonra tekrar yükleyecekler. Bu ise günler sürer.
Ruslarıda etkiler
Rusya'ya yapılan ihracat durma noktasına gelmesi sadece bizi değil Rus tüketicileri de etkileyecektir. 
Bu noktada benim söyleyeceğim tek kelime şudur. Rusya, empati yap. Bu sorun bizim değil bizim sınırımızı ihlal eden pilotlarınızındır. 
Hafta sonunun iyi geçsin…