Bütün dünyada bir çeşit kan kanseri olan KML Lösemi hastalığı günü olarak ilan edilmesi nedeniyle hastalıkla ilgili kamuoyu bilgilendiriliyor. Hastalığın özellikle Trabzon KTÜ’de Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinde Hemotoloji ABD’da bütün evreleri tedavi edilebiliyor. Yakın bir zamanda Trabzonlu hayırseverlerin ve KTÜ yönetimi ile Fakülte dekanlığının yakın ilgisi ile yeniden dizayn edilen Hematoloji servisinde hastalıkla ilgili hem hastalar hem yakınları da bilgilendirilecek.

KML hastalığı olarak bilinen bir çeşit kan kanseri türü özellikle insandaki 22 ile 9 nolu kromozonlar arasındaki değişiklikten çıkıyor. Dünya KML günü de 22/9 kromozomlarından esinlenerek 22 Eylül’de hastalık çeşitli etkinliklerle halk aydınlatılarak uyarılıyor.

Dünya gelenide 22 Eylül’de yapılan etkinliklerle KML hastalığı konusunda ileri teknolojik gelişmelerde kamuoyuna duyuruluyor.

Türkiye Hematoloji Derneği yönetim kurulu üyesi KTÜ Hematoloji ABD dalı başkanı Prof Dr Mehmet Sönmez’de dünya KLM günü nedeni ile hastalık konusunda çeşitli bilgiler verdi..



KENDİNİZİ DİNLEYİN AMA PANİK YAPMAYIN

Prof Dr Mehmet Sönmez her insanın kendisini dinlemesini ama panik yapmamasını öğütleyerek KML hastalığı ile ilgili olarak şunları söyledi;

“KML kemik iliğinde bulunan kök hücrelerde gelişen genetik bir bozukluğa bağlı olarak, bu hücrelerden köken alan özellikle kandaki beyaz kürelerin artışıyla seyreden yavaş seyirli bir kan kanseridir. Batılı ülkelerde her yıl 100.000 kişide 1-2 kişiye KML tanısının konulmaktadır. Bu oran, erişkin kan kanserinin yüzde 20-30’unu oluşturmaktadır. Her yaşta görülmekle birlikte genellikle orta yaş (50-60 yaş) hastalığı olan ve erkeklerde kadınlara göre 1,5/1 oranında daha sık rastlanan KML’nin, Türkiye’de görülme sıklığı bilinmemektedir..”



GECE TERLEMESİNE DİKKAT

Prof Sönmez KML hastalığının belirtilerinin çokluk ortaya koyduğunu belirterek şu uyarılarda bulundu

“ Hastalarda sıklıkla dalak büyümesine bağlı olarak karında gerginlik ve dolgunluk, sindirim güçlüğü, karnın sol tarafında ağırlık duygusu ve ağrı şikayeti mevcut olabilir. Hastalığın evresi ilerledikçe kansızlığa bağlı olarak halsizlik, çarpıntı, nefes darlığı, baş dönmesi gibi yakınmaların yanında metabolizmanın hızlanmasına bağlı kilo kaybı, ateş ve gece terlemesi ortaya çıkmaya ve hastanın durumu gittikçe bozulmaya başlar. Bu belirtiler sadece KML’de görülmediğinden bu şikayetlerin varlığında doktora başvurulmalıdır.



TEDAVİ ÜZÜN SÜRELİ AMA ÜMİTVAR

KML hastalığının tedavisi ile ilgili olarak da Prof Sönmez çeşitli bilgiler verdi Sönmez KTÜ TP fakültesinde Hematoloji ABD dalında hastalığın tedavisi ile ilgili uzman bir kadronun mevcut olduğunu belirterek “Hastalığın tedavisi ile ilgili dünya ne teknoloji kullanıyorsa KTÜ’de de o teknolojiyi kullanılıyor” dedi. Sönmez tedavi konusunda şunları söyledi;

Tanı konulup uygun tedavi edilememesi durumunda ortalama 3-4 yıl içinde ölümcül olan hastalığın 3 evresi mevcuttur. İlk evre kronik evre olup hastalık klinik bulgularının izlendiği evredir. Bu evreyi hastalığın hızlanma ve nihayet akut lösemiye dönüşüm evresi izlemektedir. Hastaların çoğunluğu tanı konulduğunda kronik evrede olup şikâyetleri yaşam kalitelerini etkileyecek düzeylerde değildir. Hastalığın evresi ilerledikçe hastaların şikâyetleri artmaya başlar, gelişen kansızlığa bağlı halsizlik, yorgunluk, kalp çarpıntısı gibi bulgular gelişebilirken, beyaz küre sayısındaki hızlanmış artış kemik ağrıları, ateş, kilo kaybı gibi bulguların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.



KML TEDAVİSİNDE YENİ ÇIĞIR

Türkiye Hemotoloji Derneği yönetim kurulu üyesi Prof Dr Mehmet Sönmez son yıllarda kan kanserlerinin her türlüsünün tedavisinde büyük başarılar elde ettiklerini belirterek “KML tedavilerinin tıp alanında ilkleri içerdiğini görmekteyiz. 2000’li yıllara kadar uygun vericisi olan hastalarda kemik iliği nakli ile tamamen düzelen hastalıkların başında yer alırken, 2000 yıllarda hastalığa neden olan genetik bozukluk sonucu beyaz kan hücrelerindeki artışa yol açan sinyali engelleyen ilaçların kullanıma girmesi tedavide yeni çığır açmıştır. Artık hastaların günlük ağızdan aldıkları bir tablet ilaç ile hastalıkları kontrol altına alınmakta ve günlük aktivitelerini yapabilmektedirler. Günümüzde tirozin kinazı engelleyici adını verdiğimiz bu ilaçların kullanıma girmesi ile ancak tedaviye yanıtsız hastalarda kemik iliği nakli yapılmaktadır. Hastalığın tedavi ve takibinin kan hastalıkları uzmanı tarafından planlanması ve yapılması yanında, hastalarında hekimleriyle yakın diyaloga girerek hekimlerinin önerileri doğrultusunda tedavilerini gerçekleştirmelidirler.



KML 2 BİN YILINI KADAR ÖLDÜRÜYORDU



Prof Sönmez bir çok kan kanseri türünde % 95’e varan tedavi başarıları yakalandığını belirterek bu konuda en çok ileri mesafenin de kan kanserlerinin tedavisi sürecinde yakalandığını ifade etti. Sönmez2000 yıllara kadar kemik iliği nakli olmaksızın ölümcül bir hastalık olan KML’nin günümüzde ağızdan bir ilaç ile tedavi edilebilir olması hastaları olduğu kadar tedavi eden hekimleri de oldukça mutlu etmektedir. KML’de yakalanan bu başarının diğer kanserlerde uygulanabilir olabileceği fikri ve gelecekte diğer hastalıklarda da bu tür tedavilerin geliştirilebileceği umudu hekimlerin hasta ve hastalıklara yaklaşımlarını da etkiler hale gelmiştir.