TRABZON (AA) - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısının hem dünyada, hem de Türkiye'de halen istenen düzeyde olmadığını bildirdi.

Hamzaoğlu, 3 Mayıs Dünya Astım Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, 4 astım hastasından 1'inin yılda bir kez astım atağı nedeniyle acil servise başvurduğunu belirtti.

Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmamasının yanı sıra sigara dumanı, alerjen ve kimyasal gibi tetikleyicilere maruz kalmanın ve obezitenin sayılabileceğini vurgulayan Hamzaoğlu, "Ülkemizde astımlı hastaların yüzde 10'undan fazlasının halen sigara içtiği ve yüzde 40'ının obez olduğu bildirilmiştir. Yapılan araştırmalar, sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin astımın kontrolünü kolaylaştırdığını göstermektedir." ifadelerini kullandı.

Hamzaoğlu, Türkiye'de her yıl Dünya Astım Günü'nde toplum ve sağlık çalışanları için eğitim toplantıları düzenlendiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Bu yıl da 'hekiminizle işbirliği yaparak astımınızı kontrol altına alabilirsiniz' sloganı ve 'uygun havalandırmayla havanızı temiz tutun, sağlığınızı koruyun' alt sloganıyla 3 Mayıs Dünya Astım Günü'nde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli etkinlikler yapılacaktır. Dünyada yaklaşık 300 milyon astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizdeyse yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı yıllar içinde giderek artmaktadır. Astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısı hem dünyada hem ülkemizde halen istenen düzeyde değil."