TRABZON (AA) - Trabzon'da Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, bir çocuk hastaya ilk kez yapılan böbrek büyümesi ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi.

Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Çocuk Cerrahi Uzmanları Opr. Dr. Sefa Sağ ve Opr. Dr. Dilek Başar tarafından, bir çocuk hastaya Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk kez yapılan böbrek büyümesi ameliyatı başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.

Opr. Dr. Sağ, gazetecilere yaptığı açıklama, böbrek büyümesinin, böbreğin idrar tutan kısmının çeşitli nedenlerle genişleyerek, böbreğin kanı süzerek, idrar üreten kısmına zarar veren ve sonucunda böbrek kaybına neden olan bir hastalık olduğunu söyledi.

Sefa Sağ, bu hastalığın idrarın böbrekten aşağı geçişine izin vermeyen veya yavaşlatan bir hastalık olduğu ve bunun gözüktüğü hastalarda sık böbrek enfeksiyonları ve böbreğe basıya bağlı olarak böbreği kaybetme riskiyle karşı karşıya kalındığını ifade etti.

- "Ameliyatın başarılı olması bizleri çok sevindirdi"

Sağ, ameliyat ettikleri hastayla ilgili de değerlendirme bulunarak, şöyle devam etti:

"Bu hastamızda da böbreğin idrarı, idrar kesesine aktaramadığı veya çok az aktardığı, dolayısıyla böbrekte oluşan göllenmeye bağlı o böbrekte işlev kaybının oluşmaya başladığı görüldü. Bu tip hastaların günümüzdeki tedavisi açık ve kapalı tekniklerin var olduğu cerrahi tedavidir. Hastamızda açık cerrahi yöntemle hastalıklı olan yapı çıkarılarak böbrek yeniden şekillendirildi. Ameliyat sonrası problemi olmayan hasta şifa ile taburcu edildi. Bu tip bir ameliyat 3 yaşındaki çocuğa hastanemizde bugüne kadar ilk kez yapılmış olup, ameliyatın başarılı olması bizleri çok sevindirmiştir."

Bundan sonraki süreçte bu ve benzeri ameliyatların hastanede yapılmaya devam edeceğine işaret eden Sağ, erken teşhisin önemine dikkati çekti.