TRABZON (AA) - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, sigara bağımlılığının tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu bildirdi.
Hamzaoğlu, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, sigaranın önemli bir halk sağlığı sorunu olarak çeşitli fiziksel, sosyal ve ekonomik olarak olumsuz sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılık olduğunu belirtti.
Sigara kullanımının, kanser, akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yol açtığını vurgulayan Hamzaoğlu, şunları kaydetti:
"Sigara kullanımı sadece bireye değil, sigara dumanını soluyan diğer kişilere de ciddi zararlar vermekte, sigara ve diğer tütün ürünlerinin dumanına maruz kalan kişilerde de aynı hastalıklar görülebilmektedir. Sigaraya 'bir kereden bir şey olmaz' diye başlanıyor. 'Benim iradem güçlüdür' diyerek alışıyoruz. 'ben kontrol edebilirim' diye de devam ediyoruz ve maalesef bağımlısı oluyoruz. Sigara başlama nedenleri arasında merak, özenti, arkadaş baskısı, arkadaş grubuna dahil olma gibi nedenler yer almaktadır. Tütün ve tütün mamullerinden imal edilen her ürün, hem insan sağlığı hem de toplumun tamamının sağlığını tehdit etmektedir."
Hamzaoğlu, sigarayı bırakanların ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başladığına da dikkati çekerek, "1 yılın sonunda koroner kalp hastalığı riskiniz sigara içen birinin yarısı kadardır.10. yılın sonundaysa akciğer kanseri riskinin sigara içen birinin yarısı kadar olduğu biliniyor. On beş yıl sonra koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye iniyor" ifadelerini kullandı.
Trabzon'da hizmet veren sigara bırakma polikliniklerine geçen yıl 3 bin 862 kişinin başvuru yaptığını da işaret eden Hamzaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:"Bu başvurular neticesinde de 957 vatandaşımız sigarayı bırakmıştır. Tüm bu çalışmaların amacı sağlıklı bir toplum ve sağlıklı bir nesil yetiştirmektir. Sigara bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. En iyi tedavi hiç başlamamak, eğer başlamışsanız da bırakmak yönünde doğru adımları atmaktır."