Kimi akne diyor, kimi sivilce... Peki, ikisinin farkı ne? Aslında bunun cevabı çok basit! Sivilce, kıl dibi iltihaplanması anlamına geliyor, akne ise ergenlik döneminde ortaya çıkan yapı olarak adlandırılıyor. Akne, genellikle hormonlarla ilişkili olarak ortaya çıkıyor. Nasıl oluşuyor?Bu soruyu Sculpture Güzellik Merkezi'nden Uzman Dr. Betül Şengör'e sorduk. Şengör, aknenin oluşmasında ilk neden olarak vücuttaki yağ oranının artmasını gösteriyor ve şöyle diyor: "Hormonlarla beraber, sebum denilen yağ üretimi artıyor. Yağ arttığı zaman, çıkarken, gözenekleri açıyor. Gözeneğin içinden çıkmaya çalışan yağ, burada tıkanıp kalıyor. Bu tıkanmayla birlikte siyah ya da beyaz noktalar oluşuyor. Tıkaç olarak adlandırılan bu noktalar, bakterilerin yerleşmesi için harika bir ortam. Dolayısıyla akne bakterisi bu bölgeye geldiği zaman 'akne' adı verilen oluşum meydana geliyor. Üç aşamadan oluşan akne, kızarıyor, kabarıyor, içi sertleşiyor ve iltihaplanıyor."
En çok kimler sivilce sorunu yaşıyor?
Akne oluşumunun nedenlerinden biri, hormonlar. Ama akne, herkeste olmuyor. Burada da devreye genetik yapımız giriyor. Genetik yapımızın akneye yatkın olup olmaması çok önemli. Yiyecekler de genlerimizle ilişkili olarak akne üzerinde etki gösteriyorlar, örneğin, yağlı yiyecekler yenildiğinde, midedeki asit savaşına yardım için karaciğer vücuda salgı gönderiyor. İşte, tam bu sırada, akneye yatkınlık derecesi devreye giriyor. Eğer genetik yapımız akneye uygun ise, bu sorunla karşılaşmak kaçınılmaz oluyor. Yani arkadaşının yüzünün bebek gibi olmasının perde arkasında genetik etkenler var!
Abur cuburlar sivilce yapar mı?
Yiyeceklerin akne üzerinde kanıtlanan kesin bir etkisi yok. Ancak, Betül Şengör'e göre, kola, çikolata, çekirdek, cips ve bunun gibi yağlı ve baharatlı yiyecekler, mide asidini artırma özelliği taşıyor. Bu durumda da akne oluşumu tetiklenebiliyor. Eğer sağlıklı gıdalar tüketirsek, vücudumuz bu yiyecekleri emilime etmek için yorulmuyor. Yani kendi sağlığımız için de bu tür yiyecekleri çok fazla tüketmememiz gerekiyor.
Güneş sivilce düşmanı mı?
Biz güneşe çıkıp bronzlaşmaya bayılıyoruz, ama Clinique laboratuarlarında araştırma yapan, Clinique baş dermatologu Dr. David Orentreich'e göre, güneş ışınları sivilce oluşumunu tetikliyor. Güneşe maruz kalındıktan sonra, cildin yağlılık oranı artıyor ve bu da gözeneklerin tıkanmasına neden oluyor. Terleme, hava kirliliği ve stres de, gözenekler üzerinde ekili olan diğer faktörler.