Prof. Dr. Karaca, çiftçilere, sebze ve meyve üretiminde kimyasal mücadele yöntemini terkederek, zararlı böcekleri yok eden yararlı böceklerle yapılan biyolojik mücadeleye yönelmelerini önerdi. SDÜ Ziraat Fakültesi'nde biyolojik mücadelede kullanılan gelin böceği,uğur böceği ve parazitoid arıcık başta olmak üzere 20 farklı doğa dostu canlı organizma ürettiklerini kaydeden Karaca, "Bu konuda Türkiye'deki ilk ve tek merkez konumundayız dedi.Prof. Dr. İsmail Karaca, son yıllarda daha sık duyulmaya başlanan kanser vakalarındaki artışın, sebze ve meyvelerdeki zirai ilaç kalıntılarıyla ilişkisi bulunduğuna değinerek, bilimsel çalışmaların, kimyasal ilaç bulaşığı tarım ürünleri tüketenlerin bünyesinde kanserojen etkisi bulunan kimyasal kalıntılar tespit edildiğini ortaya çıkardığına dikkati çekti. Bazı çalışmalarda bebeğini emziren annelerin sütünde de zehire rastlandığını belirten Karaca, şu bilgileri verdi:

"Anne bebeğini emziriyorum diye istemeden zehir vermiş oluyor. Bu, kanser vakalarındaki artışın önemli faktörlerinden biri. Zirai mücadele ilaçlarının içindeki ağır metaller kanserojen nitelikteki maddelerdir. Kanserojen maddeleri tükettiğimiz sebze ve meyveyle kendimiz bünyemize alıyoruz. Son zamanlarda duyduğumuz kanser vakalarındaki artışın önemli faktörlerden birisinin tarımsal mücadele ilaçları olduğuna inanıyorum."

BÖCEK KULLANIN

Biyolojik mücadelenin tarımda zarara neden olan zararlı böcekleri tüketen canlı organizmalarla yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Karaca, SDÜ bünyesinde biyolojik mücadelede kullanılan böcekler üzerinde çalıştıklarını ve böcek ürettiklerini belirtti. Bu böceklerin tarım arazilerine salınarak, zararlı organizmaları yemelerinin sağlandığını anlatan Karaca, biyolojik mücadelenin doğanın dengesinin bozulmasına da yol açmadığını vurguladı. Zararlı böceklerin zamanla kimyasal ilaçlara karşı dayanıklılık kazandığının da altını çizen Prof. Dr. Karaca, ancak yararlı böceklerin, zararlı böcekleri tüketmesinin sürekliliği bulunduğuna işaret etti.

TÜRKİYE'DE TEK

Biyolojik Mücadele Araştırma ve Uygulama Eğitim Merkezi'nin Türkiye'de bu konuda faaliyet gösteren tek merkez olduğunu anımsatan Prof. Dr. İsmail Karaca, şöyle konuştu:

"SDÜ dışında böyle bir merkez yok. Merkezimizde 20 civarında yararlı organizma üretiliyor. Üreticilerin ve tüketicilerin biyolojik mücadeleye bakış açısını değiştirmek için eğitim çalışmaları ve yaralı organizmaların üretiminde AR-GE çalışmalarında öncülük ediyoruz. Üreticileri bu konuda bilinçlendirebilirsek, biyolojik mücadelenin yayılacağına inanıyorum."