İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdoğan Kunter, havaların serinlemeye başladığı sonbaharda astım krizlerinin arttığını söyledi.

Prof. Dr. Erdoğan Kunter, yaklaşan kışı hatırlatarak, astım hastalığının en çok ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde atak yaptığını belirtti. Kunter, "Sonbaharda havaların çok değişken olması nedeniyle mikrobik bronşit, nezle ve gribal enfeksiyonlarda artış meydana geliyor. Özellikle bazı virüslerin astımlı hastalarda, hastalığın atak yapmasına veya kötüleşmesine neden oldukları biliniyor. Kimi zaman basit bir soğuk algınlığı veya enfeksiyon ciddi bir astım tablosunu başlatabiliyor." dedi.

Kunter, öte yandan kirli havanın ve sigara dumanının astım hastalığını büyük ölçüde etkilediğini sözlerine ekledi. Astım hastalığının nedeninin her zaman alerji olmayabileceğine de dikkat çeken Kunter, "Ancak hem alerjik astım hem de alerjik olmayan astımda virüsler, bakteriler, kirli hava, sigara dumanı, egzersiz, ani ısı değişiklikleri, keskin kokular gibi değişik sebepler hastalığın atak yapmasına neden olabilmektedir. Bu etkenlerle sonbaharda daha sık karşılaşılacağını tahmin etmek zor değildir. Dolayısıyla sonbahar mevsiminde astımı tetikleyen alerjik ve alerjik olmayan nedenlerin iyi bilinmesi bu dönemin sorunsuz geçirilmesi bakımından çok önemlidir." şeklinde konuştu.