SAMSUN (AA) - Kavak İlçe Sağlık Müdürü Fatih Aydın, "Kist Hidatik" hastalığına karşı uyarıda bulundu.

Sağlık Müdürü Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kist Hidatik hastalığının kaynağının kedi, köpek, kurt ve tilki gibi etçil hayvanlar olduğunu belirtti.

Bundan korunmak için kurban sakatatlarının yakılması veya ulaşılamayacak kadar derin çukurlara gömülmesi gerektiğine işaret eden Aydın, şunları söyledi:

"Pişmemiş kistli sakatatların kedi ve köpeklere yedirilmemesi gerekir. Bu hastalık, kontrol edilmesi zor ve ekonomik kayıplara yol açan hastalıktır. Kedi, köpek dışkısıyla atılan yumurtalar çevre şartlarına oldukça dayanıklıdır. Yumurtaların bulaştığı sebze ve meyveler çiğ olarak yenilip kirlenmiş suların içilmesiyle enfeksiyon yayılır. Yumurtaların çoğu karaciğere tutunur. Diğerleri ise akciğere veya vücudun diğer organlarına yayılır. Parazit, bundan sonraki aşamada sıvı şeklinde bir kese halini alır ve çeşitli organlara yerleşir. Hastalığın bulaşma yollarını önlemek için mutlaka kurban sakatatlarının yakılması veya ulaşılamayacak kadar derin çukurlara gömülmesi gerekir."

Aydın, kistli sakatat hastalığını açıklayan broşürlerin ilçede kurban pazarlarına ve vatandaşların kalabalık olduğu yerlere asıldığını kaydetti.