Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ilaçta taban fiyat uygulamasına ilişkin, “Vatandaş, aynı etken maddeyi içeren başka bir ilacı alacaksa 5 lira fark ödeyecek. Amaç etken maddesi aynı olan ilaçların belki de fiyatlarını birbirine yaklaştırmak” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve beraberindeki heyeti kabul etti. Görüşmede Çelik, kamu çalışanlarıyla ilgili iki dönem toplu sözleşme yapıldığını ve bu sürecin çok önemli olduğunu belirterek, her iki sözleşmede de önemli kazanımlar elde edildiğini ifade etti. Çelik, toplu sözleşmede geçen yıl taban aylığına net olarak 123 lira zam yapıldığını, emeklilere ise 146 lira civarında yansıması olduğunu bildirdi. Konuyla ilgili farklı değerlendirmelerin olabileceğini belirten Çelik, yapılanların tümden yanlış olarak değerlendirilmesini doğru bulmadığını söyledi. Akademik personelle ilgili Maliye Bakanlığı ve YÖK arasında devam eden çalışmada son aşamaya gelindiği bilgisini veren Çelik, "Sayın Başbakanımızın da açıkladığı gibi kısa süre içerisinde bununla ilgili kapsamlı bir açıklama ve yasal düzenleme gerekiyor ise yapılacağını burada ifade etmiş olayım" dedi.

“HER YIL SÖZLEŞME DURUMLARI DA YOK, EMEKLİ OLUNCAYA KADAR ÇALIŞABİLECEKLER”
4/C’lilerle ilgili mücadele verdiklerine dikkati çeken Çelik, artık iş güvencesi sorunlarının ortadan kalktığını ve 4/C’lilerin 12 ay çalışma imkanına kavuştuklarını söyleyerek, "Her yıl sözleşme durumları da yok, emekli oluncaya kadar çalışabilecekler. İlave düzenleme de getirdik. Mesleklerine göre yönlendirmenin de kamuda görevlendirme yapılırken mesleklerin de dikkate alınması gerektiğiyle ilgili düzenlemeyi de yasaya koyduk. Tabii statülerin azaltılması hepimizin dileği ama aradaki haksızlık veya eşitsizliklerin giderilmesi çok daha önemli" şeklinde konuştu.
Çalışma hayatıyla ilgili diğer konuları Kamu Personeli Danışma Kurulu’nda (KPDK) tartıştıklarını belirten Çelik, bazı konuları ise toplu sözleşme masasında görüştüklerini ifade etti. Çelik, KPDK’da ele alınan ve kendilerinin sık sık Bakanlar Kurulu’na taşıdıkları, taraflarla görüştükleri bazı konu başlıklarıyla ilgili bir çözümün sağlanması konusunda iş sağlığı ve güvenliği gibi benzeri düzenlemeler içinde yer almasında taraftarı olduklarını anlattı.

“AMACIMIZ VATANDAŞA DAHA FAZLA YÜK DEĞİL BU FİYATLARIN ETKEN MADDESİ AYNI OLAN İLAÇLARIN BELKİ DE FİYATLARINI BİRBİRİNE YAKLAŞTIRMAK”
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Bakan Çelik, bir gazetecinin ilaçta taban fiyat uygulamasıyla ilgili sorusu üzerine bu hafta içerisinde ilaç sektörüyle bir araya geldiklerini kaydetti. Alınan kararın içeriği aynı olan, Sağlık Bakanlığı’nca aynı etkinliğe sahip ve aynı etken madde içeren ilaçlarla ilgili yaptıkları bir düzenleme olduğunu bildiren Çelik, "Şöyle ifade edelim; 10 ile 15 lira arasında değişen bir ilaç düşününüz. Biz ödemede 10 lirayı esas alıyoruz ama 15 liralık ilaçta aynı etken maddeleri içermektedir. Sağlık Bakanlığı bunu ortaya koymuş, diyor ki ’15 liralık ilaç da, 14 liralık ilaç da, 10 liralık ilaç da aynı etken maddeleri içermektedir’. Kurum olarak biz aynı etken maddeleri içerdiği ve etkinliği aynı olduğu için 10 liralık ilacın ödemesini yaparken, yüzde 10 da ilave ödeme yapıyorduk. Bir vatandaş bu ilaçlardan birisini alacaksa kurum olarak buna 11 lira ödüyorduk. ’Hayır, ben bu isimdeki ilacı değil de aynı etken maddeyi içeren bir başka isimde ilacı alacağım’ derse, 15 lira o, ona da 4 lira fark ödüyordu" şeklinde konuştu.
Yapılan düzenlemeye ilişkin Çelik, "Bu yüzde 10’u ödememe kararı aldığımız için biz 10 liralık ilacın ödemesini yapacağız. Eğer vatandaş, aynı etken maddeyi içeren bu ilacı değil de başka isimdeki bir ilacı alacak ise o zaman 5 lira fark ödeyecek. Burada amacımız vatandaşa daha fazla yük değil, bu fiyatların etken maddesi aynı olan ilaçların belki de fiyatlarını birbirine yaklaştırmak" dedi.
Vatandaşın hangi ilacı istediğini bildiğini sözlerine ekleyen Çelik, "Yaptığımız taban fiyatı artı yüzde 10’u kaldırıyoruz. SGK olarak gelişmeleri anlık takip ediyoruz, vatandaşın aleyhine gelişecek bir durum kesinlikle söz konusu olmaz, buna da fırsat vermeyiz" diye konuştu.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da, ziyaretlerinin temel amacının Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yapılan toplantıda gündeme gelen konularla ilgili kanuni düzenleme yapılması gerektiğini bildirdi. Torba Yasa’da KPDK kararlarının hayata geçmediğini belirten Koncuk, yasa çalışmalarında kamu çalışanlarının beklentilerine uygun çalışmalar yapılması gerektiğini anlattı. Koncuk, ayrıca diğer kamu çalışanları ile akademisyenlere de zam yapılması gerektiğini vurgulayarak, 4C’lilere de kadro gelmesi gerektiğini söyledi.
Konuşmaların sonunda Koncuk, taleplerini içeren dosyayı Bakan Çelik’e verdi.
(İHA)