Ankara’da yüzde 7,2 olan yaşlı nüfus oranının 2023 yılında yüzde 9,2’ye ulaşmasının beklendiği, yaşlı nüfusa paralel olarak Alzheimer hastası sayısının da artacağı bildirildi.
Yaşamkent’te faaliyet gösteren Ihlamur Konağı Yaşlı Bakım Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Hayriye Sungur, TÜİK’in 2013 verilerine göre Ankara’da 209 bini kadın, 155 bini de erkek olmak üzere 65 yaşın üzerinde 364 bin kişinin bulunduğunu kaydetti.
Tıbbın ilerlemesi ile birlikte yaşam sürelerinin uzadığını, 1980’li yıllarda yüzde 4 seviyelerinde olan yaşlı nüfus oranının 2013’te yüzde 7’2’ye çıktığını, 2023 yılında yüzde 9,2’ye ulaşmasının beklendiğini anlatan Sungur, şunları söyledi:
‘’Yaşam süresi uzuyor ama bu da Alzheimer hastası sayısının hızla yükselmesine neden oluyor. Bugün Türkiye’de 350-400 bin civarında Alzheimer hastası olduğu düşünülüyor. Aldığımız her yeni yaş Alzheimer hastalığı için bir risk. 65 yaş üstündeki her 100 kişinin 8’inde, 80 yaş üstü her 100 kişinin 40’ında, 85 yaş üstünde ise her 100 kişinin 60’ında Alzheimer görülüyor.’’
Alzheimer hastalığının henüz tedavisinin bulunmadığını vurgulayan Sungur, şöyle devam etti:
‘’Erken teşhiste ilerleme ilaçlarla yavaşlatılabiliyor. Alzheimer hastalığının en önemli belirtisi unutkanlık. Önce unutkanlık sonra karar verme, hesap yapma ve algılamada sorun yaşayan kişilerde Alzheimer’dan şüphelenilir. Alzheimer hastalığından korunmak isteyen yaşlılar beyin egzersizleri yapmalı; okumalı, yazmalı bir şeyler üretmeli. Televizyonda dizi yerine tartışma programları izlemeli, izlerken de çevresindekilerle tartışmalı. Konken, briç oynamalı, hatta torunlarını bilgisayar başından kaldırıp oyun oynamalı, tweet atmalı.
Ihlamur Konağı’nda kalan misafirlerimizi Alzheimer hastalığından uzak tutmak için toplu veya bireysel zihin çalıştırma faaliyetlerine yönlendiriyoruz.’’
Sungur, Alzheimer hastasının bakımının çok zor ve yorucu olduğunu, mutlaka profesyonel destek alınması gerektiğini sözlerine ekledi.
(İHA)