BAYBURT (AA) - Bayburt'ta, 12 Aralık'tan itibaren evlerde radon gazı ölçümü yapılacağı bildirildi.

İl Halk Sağlığı Müdürü İlker Hancı, yaptığı yazılı açıklamada, 81 ilde evlerde radon gazı ölçümü gerçekleştirilmesinin planlandığını belirterek, elde edilecek verilerle evlerdeki radon seviyesini gösteren harita hazırlanacağını vurguladı.

Yaklaşık iki ay sürecek çalışma kapsamında, 81 ilde tespit edilen 62 bin hanede dedektörle radon gazı miktarının ölçüleceğine dikkati çeken Hancı, şunları kaydetti:

"Renksiz, kokusuz, gözle görülmeyen, topraktan gelen doğal radyasyon türlerinden olan radon gazı, ev, iş yeri ve okul gibi insanların yaşadığı kapalı ortamlarda mevcuttur. Radon gazı, bulunduğumuz bölgenin toprak yapısına göre farklılık gösterir. Bu miktar evin kaçıncı katta olduğuna ne sıklıkta havalandırıldığına ve kullanılan yapı malzemelerine göre farklılık göstermektedir. Radon gazı, akciğer kanseri gelişiminde sigaradan sonra en önemli etkenlerden biridir. Akciğer kanserlerinin yüzde 3 ile 15'inden radon gazı sorumludur. Ev içindeki radon kaynağının büyük kısmını binanın temelinde bulunan toprak ve kayalar oluşturmakla birlikte, radon gazı bina yapımlarında kullanılan malzemelerden de eve sızabilmektedir."

Hancı, araştırma çerçevesinde kentte tespit edilen evlerde radon gazı ölçüm işlemine 12 Aralık'ta başlanacağını belirtti.