Sağlık Bakanlığı, beslenme, büyüme, gelişim ve hastalıklardan korunması için ideal içeriğe sahip olmasından kaynaklandığını vurgulayarak, birçok uluslararası ve ulusal kuruluşun, emzirmeyi bebek beslenmesinde öncelikle tercih edilmesi gereken beslenme yöntemi olarak belirlediğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ)'nün önerdiği ve yürütülen programa göre ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6. aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesinin temel mesaj olduğu belirtildi. Bu önerinin DSÖ'nün, 55. Dünya Sağlık Asamblesinde kaleme alındığı hatırlatıldı. Programın başlangıcından bugüne kadar, 2012 yılı itibari ile "Bebek Dostu Hastane" sayısının 913'e ulaştığı ifade edilirken, doğumların büyük çoğunluğunun bu hastanelerde gerçekleştiğini belirtildi. Bu çalışmalar sonucunda bebeklerimiz hayata daha sağlıklı başlayabilmektedir.

78 İLE 'BEBEK DOSTU İL' ÜNVANI VERİLDİ

Sağlık Bakanlığı ve UNICEF işbirliğinde, Türkiye'de 1991 yılından beri anne ve çocuk sağlığı hizmetleri kapsamında, çocuk sağlığının korunması, hastalıkların azaltılması, ölümlerin önlenmesi anlamında diğer çocuk sağlığı programlarına paralel olarak 'Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı' yürütüldüğü bilgisini veren Bakanlık, programda yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Programda DSÖ ve UNICEF ortak bildirisi olan 'Başarılı Emzirmede 10 Adım' stratejisinin yürütülen tüm çalışmaların temelini oluşturduğunu kaydeden Bakanlık açıklamasında şöyle devam edildi: "Program, ‘Bebek Dostu Hastaneler' kavramı ile başlamış, 2000'li yıllara gelindiğinde bugün ‘Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları' olarak ilerleme kaydetmiştir. ‘Bebek Dostu İl' kavramı geliştirilmiştir. Bugüne kadar 78 ilimize ‘Bebek Dostu İl' unvanı verilerek plaketle ödüllendirilmiştir. (Hakkâri, Siirt, Ağrı) Ayrıca 41 ilimizde yaptığı çalışmalar neticesinde 'Altın Bebek Dostu İl' olarak ödüllendirilmiştir. Ülkemizde de programın temelini oluşturan ve global stratejiler olan ‘Başarılı Emzirmede 10 Adımın' onuncu adımının uygulanması ve bebek dostu sağlık kuruluşlarında doğum yapan annelerin hastaneden ayrıldıktan sonra da emzirme problemleri ile ilgili başvurabilecekleri merkezlerin oluşturulması amacıyla ‘Anne Destek Grupları ve Anneden Anneye Destek Grupları Eğitimleri' gerçekleştirilmiştir. Ayrıca bu kapsamda, birçok sivil toplum kuruluşumuza anne destek grubu eğitimleri verilerek, anne sütü desteklenmesi ile ilgili mesajlarımızın ortak bir dille diğer sektörler tarafından iletilmesi sağlanmıştır. Bugüne kadar 33 ilimizde anne destek ve anneden anneye destek grupları oluşturulmuş ve 81 ilde bu çalışmanın yaygınlaştırılması hedeflerimiz arasına alınmıştır. Programın başından bugüne yürütülen başarılı çalışmalarımız sonucunda sadece anne sütü ile beslenen bebek oranında çok ciddi artış sağlanmıştır."

İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebek oranının 2003'te yüzde 21'ken 2008'de yüzde 42'ye çıktığı aktarılan açıklamada "Ayrıca ortanca emzirme süresi, 5 yılda bir yapılan Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması sonuçlarına göre 1993 ve 1998'de 12 ayken, 2003'te 14 aya, 2008' de 16 aya yükselmiştir. Yeni veriler, 2013 Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması sonuçlarına göre şekillenecektir. Gelinen bu noktayı daha da geliştirmek ve emzirme konusunda farkındalık yaratmak için her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında Emzirme Haftası olarak kutlanmaktadır. Emzirmenin korunması ve desteklenmesi amacıyla, WHO ve UNICEF tarafından oluşturulan 'Anne Sütü Muadillerinin Pazarlanmasına Ait Uluslararası Yasa'nın, ülkemiz koşullarına uyarlanması çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir." denildi.