İşitme engelli Haşim ve Aynur Tekin çiftinin 3 yıl önce dünyaya gelen çocukları Bilal Efe 1,5 yaşına eriştiğinde, çiftin Mina Gül adında bir kız çocuğu doğdu. Anne ve babası işitme engelli olmasına karşın onun da işitme engelli olabileceği düşünülmeyen Bilal Efe’nin duyma sorunu, kardeşi Mina Gül’ün yenidoğan işitme taraması sırasında, doktorun dikkati sayesinde tespit edildi.

Turgut Özal Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı’nda Mina Gül’e yenidoğan işitme taraması yapan Doç. Dr. Erkan Karataş, Mina’nın duymadığını tespit edince ağabeyi Bilal’e de işitme taraması yaptı. Taramada Bilal’in de duymadığını belirleyen Karataş, uygun yaşa geldiklerinde Tekin kardeşlere kulak implantı taktı.

İşitme engelli olduğu kız kardeşi Mina Gül’ün işitme taramasıyla ortaya çıkan 3 yaşındaki Bilal Efe Tekin, kardeşi sayesinde onunla birlikte sessiz dünyasından kurtulacak. Biyonik kulakla bir ay sonra duymaya başlayacak 2 kardeş, eğitimle 2-3 yıl gibi bir sürede konuşmayı da öğrenecek. Tekin kardeşler, akranları gibi eğitim görecek.

-İşitme engelli olmaktan kurtulacaklar- Konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Turgut Özal Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kızılay, işitme engelli olan Aynur ve Haşim çiftinin bebeklerinin de işitme engelli olarak doğduğunu söyledi.

Ancak Bilal Efe’nin duymadığının kardeşine yapılan işitme taramasıyla ortaya çıktığını anlatan Kızılay, kardeşlere polikliniklerinde biyonik kulak takıldığını bildirdi.

İç kulak fonksiyonları yeterli olmadığı için kardeşlere, ameliyatla iç kulağın fonksiyonunu gören kulak implantı yapıldığını belirten Kızılay, ”Operasyonla bu iki yavrumuz konuşmayı ve işitmeyi öğrenecekler ve normal okullara gidecekler. İleri ki yaşamlarında da tümüyle işitme engellilerinden kurtulmuş olarak normal bireyler gibi yaşayabilecekler” diye konuştu.

-Bin bebekten 3’ü işitme engelli doğuyor- Türkiye’de bin bebekten 3’ünün işitme engelli olarak dünyaya geldiğine işaret eden Kızılay, bunların mutlaka ilk 6 ay içinde tespit edilmesi gerektiğini söyledi. Böylece erken yaşta takılan kulak implantı sayesinde işitme engelli doğan bireylerin bu durumdan kurtulabileceğini ifade eden Kızılay, duymadıkları geç tespit edilen çocuklara yapılan tedavilerin de işe yaramadığını vurguladı. Kızılay, ”Çünkü 4-5 yıl içerisinde beyin artık bu işitme melekelerini geri kazanamayacak şekilde elastikiyetini kaybediyor” dedi.

Ailelerin de bu konuda bilinçli olması gerektiğine dikkati çeken Kızılay, ailelerin yenidoğan bebeklerine işitme testi ve diğer yaşamsal testleri yaptırmalarının önemli olduğunu söyledi.

Polikliniklerinde yaklaşık 3 yıldır biyonik kulak ameliyatları yaptıklarını kaydeden Kızılay, bu süre zarfında 40’ın üzerinde hastaya biyonik kulak takıldığını anlattı.

-Anne baba çok mutlu- Anne Aynur ve baba Haşim Tekin ile işaret diliyle anlaşan babaanne Emine Tekin, Bilal Efe ile Mina Gül’ün artık duyacak olmasının kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.

Babaanne Tekin, çocukların duymadığını öğrendiğinde anne babasına nasıl anlatacağını bilemediğini, bu durumu öğrendiklerinde çok üzüldüklerini belirterek, yapılan operasyonun kendilerini de umutlandırdığını ifade etti.