Burundaki kemer, tümsek, eğrilik, asimetri, küçüklük, büyüklük, kalınlık, burun ucu düşüklüğü gibi şekil sorunlarını gidermek için estetik cerrahi operasyonlarından faydalanılır. Beraberinde nazal septum deviasyonu, konjenital anomaliler, burun deliği gibi asimetriler de aynı operasyon ile giderilir. Burun estetiği cerrahisinde kullanılan iki ana teknik var: Açık teknik ile gerçekleştirilen operasyonlar, kapalı teknik ile yapılan operasyonlar. Bunların dışında cerrahi olmayan tekniklerle de burundaki şekil bozuklukları tedavi edilebilir.

Burunda şekil bozuklukları olan kişiler, operasyondan önce hangi teknik ile ameliyat olmalarının kendileri için çok daha uygun olduğunu, burundaki şekil bozukluklarının ne olduğunu, nasıl bir buruna sahip olacaklarını çok iyi araştırmaları gerekir.

Burun estetiğinde cerrah seçimi

Bunun için burun estetiği merkezlerini ve cerrahlarını dikkatli seçmeleri gerekir. Referansları kuvvetli, kullanılan tekniği, burun tasarımında kullandıkları yöntemi, ameliyattan önce burunlarının önceki ve sonraki hallerini kıyaslayabilme imkanlarını çok iyi araştırmaları gerekir.

Burun estetiğinde kullanılan teknikler

Açık burun estetiği tekniği, geleneksel burun estetiği tekniğidir. Burnun alt kısmında açılan küçük bir kesi içerisinden operasyonlar gerçekleştirilir. Açık burun estetiği tekniği burnun iç yapısının özellikle alt ve orta kısmının daha net bir şekilde görülmesini sağlar. Bu prosedürün tek dezavantajı burnun alt kısmında belli belirsiz bir iz kalmasıdır. Günümüzde revizyon rinoplasti ameliyatlarında daha fazla tercih edilir. Bunun sebebi birincil estetik operasyonda burun içine yapılan müdahalenin tam olarak anlaşılmasını sağlamasıdır.

Kapalı burun estetiği tekniği, video endoskopi tekniği ile gerçekleştirilen ileri teknolojili bir tekniktir. Bu tekniğin en önemli avantajı kesilerin burun deliklerinin içinden açılmasıdır. Bu sayede burnun hiçbir yerinde kesi izi oluşmaz. Bunun dışında burundaki şekil bozukluklarını giderilmesinde aynı derecede avantaj sağlar. İyileşme süreci de açık tekniğe göre daha kısa sürer.

Ameliyatsız burun estetiği tekniği, dolgu ve botoks enjeksiyonu ile gerçekleştirilir. Ameliyatsız burun estetiği ile burun küçültme hariç diğer şekil bozuklukları rahatlıkla giderilebiliyor. Ameliyatsız olarak gerçekleştirilen bu işlemin belirli aralıklar ile tekrarlanması gerekir. 15 dakikada gerçekleştirilen dolgu enjeksiyonu tekniklerinde iyileşme sürecine ihtiyaç olmaz. İşlemin sonuçları hemen görülür hale gelir. Bekleme süreci olmayan hastalar için avantajlı bir seçenektir.

Burun estetiği tasarımı

Günümüzde burun estetiği tasarımında 3D simülasyon cihazlarından destek alınmaktadır. Bu cihazlar sayesinde kişinin yüksek çözünürlüklü fotoğrafları üzerinden görüntüleri çıkarılır. Burundaki şekil bozuklukları kişinin kendi görüntüsü üzerinden tasarlanır. Bu sayede kişi ameliyattan önce nasıl bir buruna sahip olabileceğini öğrenebilir. Hastanın operasyonun ardından herhangi bir şekilde hayal kırıklığı yaşamaması için 3D burun tasarımı tekniklerinden de faydalanması tavsiye edilir.