Hamilelikte diyabet testinin zararlı olduğu yönünde açıklamalar yapan Prof. Dr. Canan Karatay hakkında Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği savcılığa sürpriz bir şekilde suç duyurusunda bulunmuştu. Savcılık tarafından başlatılan soruşturma kapsamında ünlü diyetisyen Karatay, geçtiğimiz günlerde savcılığa gelerek ifade verdi. İfadesinde üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyen Karatay, Kadıköy'de özel bir hastanede iç hastalıkları ve kalp hastalıkları uzmanı olarak görev yaptığını söyledi. Karatay, katıldığı TV programlarında, aslında gebelik şekeri teşhisinin son derece önemli olduğunu vurguladığını ancak gebelik şekeri teşhisinin anne ile bebeğine zarar vermeden ve her ikisini de bayıltmadan daha basit bir yöntemle teşhis koyulabileceğini anlatmak istediğini kaydetti. 

'UZMANLIK ALANIM' DEDİ 
Söylediklerinin kendi uzmanlık alanı ile ilişkili olduğunu bu konuda yayınladığı kitapları bulunduğunu kaydeden Karatay, kendi görüşlerini halk sağlığı ve anne-çocuk sağlığını düşünerek yansıttığını, reklam ve maddi kazanç saplama gibi bir amacının olmadığını ifade etti. Savcılık yürüttüğü soruşturma sonunda ünlü Prof. Canan Karatay hakkında takipsizlik kararı verdi. Takipsizlik kararında, Canan Karatay'ın bu sözleri şikayetçiler tarafından iddia edildiği gibi halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla söylemediği, şahsi olarak düşüncelerini ifade ettiği, vatandaşların kamu hizmetlerinden yaralanma hakkını engellemesi gibi bir eylemi bulunmadığı kaydedildi. 

DERNEĞE HAKARET OLMAZ 
Savcılık ayrıca derneğin yaptığı şikayeti hakaret suçu kapsamında da yerinde görmedi. Kararda, hakaret suçunun şahsi şikâyete bağlı suçlardan olduğu, müşteki derneğin onur şeref ve saygınlığı zedelenen kişiler adına hakaret suçundan şikayetçi olma yetkisinin bulunmadığı, ayrıca Karatay'ın söylediği iddia edilen sözlerine hakaret suçu oluşmadığı ifade edildi. 

"TV'DEN HALKI KAOSA SÜRÜKLEDİ"
Suç duyurusunda, Karatay'ın katıldığı TV programında ebelik dönemlerinde Gastasyonel Diyabet Tanısı koymak için yaptırdıkları şeker yükleme testinin bebeklere ve hamile kadınlara zararlı olduğunu söyleyerek Jinekolog ve Endokrinoloji uzmanlarını hiçbir bilimsel bilgiye dayanak oluşturmadan zan altında bıraktığı iddia edilmişti. Karatay'ın yanlış yönlendirerek hastaların iyileşme sürecini aksattığı, hekimliğe ve hekimlere duyulan güveni zedelediği, halkı kaosa sürüklediği iddia edilmiş ve hakkında işlem yapılması istenmişti. (Sabah)