Erdöl, yaptığı yazılı açıklamada, uyuşturucu ile mücadele etmek için öncelikle sigara bataklığının kurutulması gerektiğini ifade etti.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, dünyada uyuşturucu madde bağımlılarının sayısının 29 milyona ulaştığını, Türkiye’de ise uyuşturucu kullanım oranının 2011’den bu yana 17 kat arttığını kaydeden Erdöl, şu ifadeleri kullandı:
“Bağımlılıklarla mücadele anayasamızın bize emrettiği bir konu. Bağımlılıktan en fazla 25 yaş altı gençler ve çocuklar olumsuz etkileniyor. Yani bağımlılık aslında bir gençlik sorunu. En kolay ulaşılabilen maddeler en tehlikeli olanlar. Bağımlılık maddesi, her geçen gün daha fazla tüketim istiyor. Vücut, her seferinde daha fazla ürün tüketmek istiyor. Gençliğinden, parasından, ar ve namusundan fedakârlık gerektiriyor. Bağımlılık ailesinin üyeleri şunlar: Sigara, bira, tiner ve benzeri uçucu maddeler, kokulu kırtasiye malzemeleri, okul çağında kullanılan yapıştırıcılar, haplar, otlar, uyuşturucular, son dönemde ise siber bağımlılık, bilgisayar oyunları, televizyon, insanları adeta ekrana mıhlayan görüntüler. Uyuşturucuya başlayanların yüzde 99’u için giriş kapısı sigara. Sigara bir bataklık, uyuşturucu ise sivrisinek. Uyuşturucu ile mücadele etmek için öncelikle sigara bataklığını kurutmamız gerekiyor. Herhangi bir çocuğa "Al yavrum bu uyuşturucudur, güzeldir, kullan" dersek hiçbirisi kullanmaz. O zaman uyuşturucuyu çocuklara alıştırır ve bulaştırırken, başka şeyler adı altında bulaştırıyorlar. Ya sigarayla başlıyor ya bira ile başlıyor içiciliğe. Sulusuna bira ile kurusuna sigara ile alışıyor. Burada iki önemli kanal var yani, çocukların uyuşturucuya alışma ve bağımlı olmaları konusunda. Bizim bunlarla çok ciddi bir şekilde mücadele etmemiz gerekir ki çocuklarımızı uyuşturucudan koruyabilelim. Uyuşturucu kullananların geçmiş verilerine baktığınızda yüzde 99,9'u öncesinde sigara kullanmış. O zaman tersten okursanız tabloyu, yıllardır ben bunu söylüyorum, çocukların uyuşturucuya başlamaması için demek ki sigara içmemesi gerekiyor. 

Açık Sigara, nargile ve e-sigaraya uyuşturucu karıştırılıyor
Bunun yanında yasak olmasına rağmen büfelerde, bakkallarda, sokaklarda satılan tane sigaralara uyuşturucu maddelerinin katıldığı konusunda çok ciddi kaygılarım var. Aynı şekilde melek yüzlü şeytan olarak tanımladığım nargileye tütünle birlikte uyuşturucu özelliği olan bazı bitkilerin (afyon, maraş otu vb.) de karıştırıldığını biliyorum. E-sigara kartuşlarına da dolum yapılırken yüklenen kimyasallar konusunda şahsi olarak ciddi kaygılarım var. Çünkü, nikotin sıvısı dışında uyuşturucu maddelerin de bu kartuşlar yoluyla insanlara satıldığı konusunda küresel anlamda şüpheler söz konusu.
Çocuklarımızı uyuşturucuya götüren yolları kesinlikle tıkamamız lazım. Veya çocukların sigara, nargile, e-sigara, bira gibi uyuşturucuya götüren zararlı alışkanlıklara kolay ulaşımını zorlaştırmamız lazım ve her şeyden önemlisi çocuklarımızı, gençlerimizi anlamamız lazım. Gençlik, daha en başında bu illete yakalanmadan yakalanmalı ve bu korkunç veba bulaşmadan, bütün uyuşturucuların zararları anlatılmalı, öğretilmeli ve mutlak korunmalıdır. “

Büyükşehirlerde ve otoyolların kenarlarında koma halinde düşen ve hatta zaman zaman ölen gençlerin, ülkenin geleceği olduğunu dile getiren Erdöl, şöyle devam etti: 
“Bedeli her ne olursa olsun bu korkunç zehrin önü alınmalıdır. Uyuşturucuyla savaşta fertçe, ailece, milletçe ve devletçe seferber olmadıkça ne gençliğimizi kurtarabilecek ne de bu korkunç zehrin önünü alabileceğiz. Bu yüzden herkesin gereken özveriyi ve sağduyuyu göstermesi hayati derecede önemlidir. Ancak o zaman gençlik bizim gençliğimiz ve gelecek, bizim geleceğimiz olacaktır. “


Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, sözlerini şöyle tamamladı: 
"Ülkemizin bağımlılıklarla mücadelede yasal bir eksikliği yoktur. Uygulamada ciddi sıkıntılar söz konusudur. Son günlerde medyaya yansıyan görüntüler de devletin uyuşturucu ile mücadelede ederken uygulamada eksikleri olduğunu göstermektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız, Silahlı terör neyse, uyuşturucu terörü de odur ifadelerini kullandı. Bir yandan gençlerimizi uyuşturucu illetinden koruyacağız diğer yandan da uyuşturucu baronlarına karşı terörle mücadele gibi amasız, fakatsız, lakinsiz mücadele yürüteceğiz”