Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Refika Ersu, çocuklarda astım hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

İlaç tedavisi ile kontrol altına alınabilir

Türkiye'de çocukların yüzde 6-18'i astım hastalığı ile mücadele etmektedir. Astım özellikle ilk 6 yaşta geçici olabilir. Hastalığın tedavisinde son derece etkili ve güvenilir ilaçlar kullanılmaktadır. Pek çok astımlı çocuğun hastalığı hafif veya orta derecede seyrettiği için bu ilaçların çok düşük dozlarıyla rahatsızlık kolaylıkla kontrol altına alınabilmektedir. İlaçlar önerilen şekilde kullanıldığında; öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi şikayetler ile ortaya çıkan atakların sıklığı ve şiddeti azalmaktadır.

Grip aşısı önerilir

Hemen tüm çocuklarda astım atakları viral enfeksiyonlar ile tetiklenir. Özellikle yuvaya ve okula giden ya da kardeşleri olan çocukları bulaşıcı hastalıklardan tamamen korumak mümkün olmamaktadır. Ancak evde üst solunum yolu enfeksiyonu olan bir birey var ise el yıkama gibi basit önlemler bile korunmada önemli olabilir. Astımı olan çocuklara grip aşısı da önerilir.

Alerjiye yönelik önlem alın

Alerjisi olan çocuklarda saptanan alerjene karşı önlemlerin alınması, tedavinin önemli bir parçasıdır. Eğer çocuğun ev tozu alerjisi varsa ev tozunu azaltmaya yönelik önlemler alınmalıdır. Ev hayvanlarına karşı alerji gelişmesine rağmen evde kedi veya köpek besleniyorsa, hayvanların evden uzaklaştırılması gerekir. Astıma eşlik edebilen saman nezlesi, sinüzit ve reflü gibi hastalıkların tedavisi astım tedavisini kolaylaştırır, ilaç dozlarının azaltılmasını sağlar. Bu hastalıkların tanısının konması ve tedavi edilmesi önemlidir.

Astım tedavisinde kullanılan ilaçlar nelerdir?

Astım ya da hava yolu hassasiyeti olan çocuklarda tedavi uluslararası tedavi rehberlerine göre planlanmaktadır. Bu tedavi rehberlerindeki ilk seçenek, direkt hava yollarına verilen ilaçlardır. Bu hastalarda kullanılan iki çeşit ilaç vardır:

  • Koruyucu/tedavi edici ilaçlar: Buharlaştırılarak veya sprey ile alınan ilaçlar ve ağızdan alınan diğer ilaçlar (Suda eriyen toz veya çiğneme tableti).
  • Rahatlatıcı, şikayetleri giderici ilaçlar. Tedavide eğer sprey ilaçlar kullanılıyor ise kesinlikle direkt ağıza sıkılmaz. Sprey ilaçlar çocukların yaş gruplarına göre seçilen ara cihazlar ile kullanılmalıdır.
Çocuğunuzu hastalığı konusunda bilgilendirin

  • Çocuğunuz yaşıtlarının yer aldığı tüm normal günlük aktivasyonlarda yer almalı ve kendine güveni sağlanmalıdır.
  • Mümkün olduğunca bağımsız olabilmesi için cesaretlendirilmelidir.
  • Çocuğunuz büyüdükçe astımla ilgili olarak bilgilendirilmelidir.
  • Çocuk ilaçları düzenli alma konusunda sorumlu olmalıdır.
  • Çocuğun hastalığı ile ilgili acil durumlarda kimi arayacağını bilmelidir.
  • Okuldaki sorumlu kişiler çocuğun hastalığı ve ilaçları ile ilgili bilgi sahibi olmalıdır.
Astım, tedavisi uzun sürebilen ancak kontrol altına alınabilen bir rahatsızlıktır.  Bu tedavi;

  • Gün içinde çok az veya hiç astım semptomunun olmamasını
  • Gece şikayetlerinin hiç görülmemesini
  • Rahatlatıcı ilaçlara haftada 3 kereden fazla gereksinim olmamasını
  • Okul ve spor aktivitelerinin kısıtlanmamasını
  • Solunum fonksiyon testlerinin (5 yaşın üzerinde testi yapabilen çocuklar için) normal olmasını
Acil doktor ziyareti ya da hastane yatışı gerektiren akut atak geçirilmemesini sağlamaktadır.