Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlker Akar, ''Varis çorabını giymekle hastalık tedavi edilmiyor. Varis çorabı giymek, hastalığın ilerlemesine bir önlem. Var olan varis hastalığı, çorap giyilse de devam ediyor'' dedi.

Yrd. Doç. Dr. Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, varis hastalığının erkeklere oranla kadınlarda biraz daha fazla görüldüğünü belirtti. Varis hastalarının, bacaklarında oluşan damar genişlemeleri sonrası, ayrıca bacak ağrısı şikayetiyle hastanelere başvurduğunu dile getiren Akar, varis ameliyatlarında yeni bir yöntem uyguladıklarını vurgulayarak, şunları aktardı:

''Varis ameliyatı 3 yolla yapılıyor. Bunlardan birisi açık ameliyat, ikincisi lazer ve üçüncüsü radyofrekans ablasyon yöntemi. Hastanemizde bu 3 yöntemi de uyguluyoruz. Radyofrekans yöntemiyle ameliyat yaptığımız hastalarımızın yüzde 90'ı, ameliyattan 24 saat sonra normal yaşantısına geri dönüyor. Diğer yöntemlere üstünlüğü bu. Biz radyofrekans ablasyon yönteminde ameliyatı belde uyuşturarak yapıyoruz. Varis çorapları 8 çeşit. Hastaya ameliyattan sonra doğru varis çorabı verilmesi gerekiyor. Halk arasında 'varis çorabını giyerim varis biter' diye bir söz var. Böyle bir şey yok. Varis çorabını giymekle hastalık tedavi edilmiyor. Varis çorabı giymek hastalığın ilerlemesine bir önlem. Var olan varis hastalığı, çorap giyilse de devam ediyor.''

-Hastalığın tekrar ortaya çıkması-

Halk arasında ''varis ameliyatı olan hastaların hastalığı tekrarlıyor'' algısının yaygın olduğunu anlatan Akar, ''İşlem eğer doğru yapıldıysa böyle bir şey söz konusu değil. Günümüzde varis ameliyatı olan hastaların yüzde 15'i tekrar varis ameliyatı olabiliyorlar. Bunun en önemli nedeni yapılan teknik hata. Cerrahi prosedürün uygun seçilmesi, hastaya yapılacak tedavinin doğru planlanması gerekiyor. Bazı varis hastalarında kilo alıp verme ve hastalığa neden olan sebeplerden dolayı varis hastalığı, ameliyat olan damarda değil yeni damarlarda ortaya çıkabilir'' diye konuştu.

Varisin birçok nedenin olduğunu ifade eden Akar, ''Şu ana kadar varis hastalığının birincil nedeni hala ortaya konmuş değil. Varis hastalığında genetik yatkınlık en önemli neden'' ifadelerini kullandı.

Öğretmen, döner ustası gibi ayakta fazla kalan kişilerin varis rahatsızlığı yaşayabildiğini belirten Akar, ''Oturduğumuzda, bağdaş kuruduğumuzda ve uzun süre aynı pozisyonda kaldığımızda toplar damarın dolaşımını engellendiği her durumda varis hastalığına ait şikayetlerde artma oluyor'' dedi.