BOLU (AA) - Bolu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği çatısı altındaki önemli sağlık kuruluşlarından İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesinde "HIMS 6 Projesi" adı verilen uygulamayla "Dijital Hastane Dönemi" başladı.

Köroğlu Ünitesinde, 1 Ocak 2017 tarihinde Dahiliye, Cildiye ve Nöroloji polikliniği yataklı servislerinde hayata geçen uygulama ile bu servislerde kağıt tüketimi tümüyle ortadan kaldırıldı, sağlık hizmetleri takibinin sanal ortamda yapılması sağlandı.

İzzet Baysal Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Muhammed Emin Demirkol, yaptığı açıklamada, Dijital Hastane Uygulamasının hayata geçirildiği ilk kentlerden birinin Bolu olduğunu söyledi.

Bolu'da bu uygulamaya ilk kez ve sadece Köroğlu Ünitesinin ev sahipliği yaptığını ifade eden Demirkol, uygulama hakkında şunları söyledi:

"1 Ocak 2017 tarihi itibariyle Dahiliye, Cildiye ve Nöroloji polikliniği yataklı servislerinde Dijital Hastane Uygulamasını başlattık. Bu servislerimizde kağıt kullanımını kaldırdık. Bundan böyle bu servislerimizde yatış kararını gösteren form dışında kağıt kullanımı olmayacak. Hasta, serviste tedavi hizmeti almaya başladığı andan itibaren her şey dijital ortamda yürütülüyor. Doktorlarımız ve hemşirelerimiz hastalarımızın yanına tablet bilgisayar ile gelerek hizmet veriyor. Tabletlerde şu an hastanemizde kullanılan hastane bilgi yönetim sistemi programı bulunuyor. Hastanın test ve tahlil sonuçları, EKG, ultrason ve tomografi verileri ile konsültasyon bilgileri dijital ortama aktarılıyor. Doktor tablet üzerinden hastaya uygulanacak tedavi ordenini belirliyor."

Demirkol, şöyle devam etti:

"Dijital Hastane Uygulaması ile ayrıca, hastane eczanemizden hastanın adıyla ilaç çıkması sağlandı. İlaç tedavi aracına bilgisayarlı özel bir sistem ve barkod okuyucu koyduk. Eczaneden hastanın adıyla çıkan ambalajlı ilacın hastanın barkotu ile sistem üzerinde eşleştirilmesi durumunda hastaya verilmesi sağlandı. Sistemin eşleştirmeyi onaylaması durumunda sistemdeki ilacın hangi doktor tarafından yazıldığı ve hangi hastaya verildiği an be an sisteme geçilmiş oldu."

Demirkol, bu sistemle her hastaya sadece ilgili ilaç ambalajı açıldığına dikkat çekerek, "Takip imkanını artıran bu uygulama tasarrufu da beraberinde getiriyor. Kağıt israfının da önüne geçen bir yöntem. Verilerin sanal ortamda yer alacak olması arşiv noktasında da güvenilir bir imkan sağlıyor. Açıkçası dijital hastane uygulamasında her şey sanal ortamda oluyor." diye konuştu.

Demirkol, Köroğlu Ünitesinde şimdilik Dahiliye, Cildiye ve Nöroloji polikliniği yataklı servislerinde hayata geçen Dijital Hastane Uygulamasını ilerleyen dönemde tüm servislerde uygulamayı hedeflediklerini belirterek, uygulamanın son olarak yoğun bakım, ameliyathaneler ve acil servislerde hayata geçeceği bilgisini verdi.