BAYBURT (AA) - Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Ekrem Hatipoğlu, bulaşıcı olmayan hastalıklar içerisinde her 3 kişiden birinin kalp ve damar hastalıkları nedeniyle öldüğünü belirtti.

Hatipoğlu, Dünya Kalp Sağlığı Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2008 yılında 57 milyon kişinin öldüğünü ve tüm ölümlerin yüzde 63'ünün bulaşıcı olmayan hastalıklar sonucunda meydana geldiğini bildirdi.

Dünyada her 3 kişiden 2'sinin bulaşıcı olmayan hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Hatipoğlu, "Bulaşıcı olmayan hastalıklar içerisinde ise her 3 kişiden biri kalp ve damar hastalıklar nedeniyle ölmüştür. Bu ölümlerin 7,3 milyonu kalp krizine bağlıdır. Beklenilenin aksine ölümlerin yüzde 80’i iyi gelir düzeyi olan ülkelerde değil, düşük ve orta gelir düzeyinde yer alan ülkelerde gerçekleşmiştir. Kadınlarda risk düzeyi erken yaşlarda daha düşük iken, yaşın ilerlemesi ile risk artmakta ve hastalıktan kadınlar ve erkeklerde eşit olarak etkilenmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Hatipoğlu, kalp hastalıkları için risk faktörlerini de sıralayarak, şunları kaydetti:

"Sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımı yer almaktadır. Sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite etkisiyle bireylerde kan basıncında yükselme, kan şekeri yüksekliği, kan lipidleri yükselme, fazla kilo ve obezite görülür. Tütün kullanımının bırakılması, diyette tuz kısıtlaması, sebze meyve tüketilmesi, düzenli fiziksel aktivite, alkolün zararlı kullanımından kaçınılmasının kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca hipertansiyon, diyabet ve yüksek kan lipidlerinin tedavisi de kardiyovasküler riski azaltır. Sosyal ekonomik faktörler ve kültürel değişiklikler, toplumun yaşlanması, stres, herediter faktörler kardiyovasküler hastalıkların diğer belirleyicileridir. "

Önleyici tedbirlerin alınmasının önemli olduğunu da işaret eden Hatipoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Her bir bireyin kalp ve damar hastalıklarına yol açan davranışsal risk faktörleri ile ilgili farkındalığının artırılması ve hasta olmamak için riskli davranışlarını olumlu davranışlara değiştirmesi için teşvik edilmesi sağlıklı kalmak ve kalp ve damar hastalığına yakalanma riskinden uzak durmak için sağlıklı beslenelim, yeterli sebze, meyve tüketelim, diyetimizdeki tuz, şeker ve yağ miktarını azaltalım, düzenli fiziksel aktivite yapalım. Her gün en az 30 dakika süreyle yapılan düzenli fiziksel aktivite kalp sağlığını sürdürmeye yardım eder."