Pirinç, dünya nüfusunun 3’te 2’sinin kullandığı vazgeçilmez bir gıda maddesi. Bir hububat olan pirinç, kolay hazırlanması, ekonomik ve besleyici olması dolayısıyla binlerce yıldan beri insanların baş tacı.
Pirinç çeşitli karbonhidratlar içeriyor. Bu karbonhidratlar vücudun enerji kaynağı olduğundan insan beslenmesinde bunlara büyük ihtiyaç var. Karmaşık karbonhidratlar kaslarda depolanıyor ve vücudun enerji ihtiyacını karşılıyor. Uzman Diyetisyenler günlük kalori ihtiyacının yarısının bu çeşit karbonhidratlardan sağlanmasını tavsiye ediyor.

İŞTE PİRİNCİN FAYDALARI
Pirinç, diğer hububat çeşitleriyle mukayese edildiği zaman çok yüksek oranda kaliteli protein içerir. Kuvvetli kas gelişimi için bünyesinde sekiz adet biyolojik tam değerli amino asit mevcuttur. Pirinç aynı zamanda thiamin, riboflavin, niacin, fosfor, demir, potasyum gibi besleyici ve vücut için gerekli elementleri içerir. Pirinç sağlıklı bir besin maddesi olup yağ, kolesterol ve sodyum içermez. Pirinç alerjik olmayan, gluten içermeyen bir gıda maddesi olduğundan özel hasta diyetlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
(İHA)