Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere Irak, Suriye, ABD, Rusya, Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelerden on binlerce kişi tedavi amacıyla Türkiye’nin kapısını çaldı. 2013 yılında sadece Anadolu Sağlık Merkezi’ne yurtdışından binlerce hasta tedavi olmak için geldi.

Türkiye’de en fazla yabancı hasta ağırlayan merkezde yılda 12 binin üzerinde yabancı hasta muayene oldu. Son 5 yılda Anadolu Sağlık Merkezi’nde muayene olan yabancı hasta sayısı yılda ortalama yüzde 67 oranında artış gösterdi.

TERMALE YATIRIM

Kanser, kemik iliği nakli gibi alanlar başta olmak üzere 66 ülkeden hasta geldiğini belirten Anadolu Vakfı Genel Müdürü Selim Güven, hem tedavi hem de ameliyat yapıldığını söyledi. Türkiye’de sağlıkta başarı oranının yüksek olduğunu dile getiren Güven, fiyatların da daha uygun olduğunu söyledi. 2023 yılı için 50 milyar dolarlık gelir hedefi konulurken, sağlık turizmi amaçlı gelenlerin sayısının artması ekonomide yüzleri güldürüyor. Her yıl Türkiye’ye sağlık turizmi amacıyla 300 bin turist geliyor. Önümüzdeki yıllarda termal sağlık turizm yatırımının artmasıyla sayının yükselmesi bekleniyor.

ORTADOĞU VE RUSYA'DAN İLGİ FAZLA

Güven, hastaneye en çok Romanya, Bulgaristan, Rusya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden yabancı hasta geldiğini belirterek, “Yakın coğrafyadaki bu ülkelerin bazılarında yetersiz sağlık altyapısı bulunmakta. Diğer taraftan, ikinci görüş almak isteyen hasta sayısı da oldukça fazla” dedi. Hastanenin yurtdışı hasta profiline bakıldığında ilk sırada kanser tedavisi geliyor. Bunu kalp ve damar cerrahisi, üroloji, kadın sağlığı, nöroşirurji, ortopedi ve tüp bebek tedavisi de diğer sağlık hizmetleri izliyor. ABD’nin Johns Hopkins Medicine ile işbirliği yapılarak Anadolu Vakfı’nın desteğiyle 2005 yılında Anadolu Sağlık Merkezi kuruldu. Merkezde ihtiyaç sahibi hastalara yönelik bedelsiz olarak 85 bin muayene, 220 bin tetkik, 6 bin 250 ameliyat ve 16 bin gün yataklı tedavi hizmeti verildi.

30 MİLYON TL DESTEK

Vakfın 2014 yılı bütçesinin yaklaşık 30 milyon TL olması bekleniyor. Bütçenin tamamı eğitim ve sağlık alanlarına ayrılacak. Sağlık harcamaları ihtiyaç sahibi hastaların tedavileri için kullanılacak. 2014 yılında 16 bine yakın muayene, 5 bine yakın hasta yatış günü, bin 600 ameliyat ve 39 binin üzerinde tetkik planlanıyor.