Bayraktar, “Trabzon’da özellikle meme küçültme ve burun estetiği, aynı zamanda yaşlanmayı geciktiren tedaviler yapılmakta” dedi.

Dünyada insanlar, kendilerine olan güven ve motivasyonlarını arttırmak için güzel ve şık görünme eğilimindedirler. Estetik anlamında bazen giyinerek ya da makyaj yaparak düzeltemeyeceğimiz ve dolaylı olarak da hayat kalitemizi düşüren fiziksel kusurlarımız olabiliyor. Bu konuda tıbbın Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi alanı yardımımıza koşuyor. Bu alanın başarılı isimlerinden Medical Park Trabzon Hastanesi Plastik Rekonsrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Elvan Bayraktar'a merak ettiklerimizi sorduk ve sizinle paylaştık.

Bize alanınızda yaptığınız çalışmalardan biraz söz eder misiniz? Çok geniş bir ana bilim dalıdır. Üç ayrı birimden bahsedilmektedir. En sık karşılaşılan burun ve nefes alma ile ilgilidir. Bunun dışında meme büyütme, küçültme, karın germe ve vücut şekillendirme ameliyatları yapılmaktadır. Ayrıca el cerrahisi maksillo masiyel travmalar ve doğuştan konjenital bozukluklar yapmakla beraber kepçe kulak ameliyatları da sıklıkla yapılmaktadır. Yanık, bası yaraları ve diyabetik ayakta bölümümüz tarafından tedavi edilen hastalıklardandır.

UZMAN HEKİMLERCE YAPILMALI

Botox hakkında bilgi verebilir misiniz? Botox birçok tıbbi alanda kullanılmakla beraber plastik cerrahide de kırışıklıkların oluşmasını önlemek, azaltmak ve yok etmek amacıyla kullanılmakta olup, terlemek ve baş ağrısı tedavisinde de etkin olarak kullanılmaktadır. Bir bakterinin zararsız hale getirilip yüzdeki mimik kaslarına enjekte edilmesi ile kaslarda geçici bir süre 3 – 6 ay kasılmanın engellenmesi yoluyla elde edilmesidir. Bu genellikle yaşlanma sürecin başladığı 32-35 yaşlarda koruyucu amaçlı olarak ve daha sonraki yaşlarda mimiklere bağlı olarak kullanılmaktadır. Mutlaka deneyimli ve branşında uzman olan hekimlerce yapılmasını önermekteyim.

Trabzon’da bayanlar en çok hangi estetik operasyonları yaptırıyor ? Trabzon’da özellikle meme küçültme ve burun estetiği, aynı zamanda yaşlanmayı geciktiren tedaviler de yapılmaktadır.

BOTOX REVAÇTA

Ameliyat türlerinin bölgelere göre belli dönemleri oluyor mu? Mevsimine göre talepler de değişiyor mu? Mevsim olarak özellikle yaza çok az süre kaldı. Dolayısıyla özellikle yüz gençleştirme, karın germe ve vücut şekillendirme ameliyatlarına da talepler daha fazla olmaktadır. Özellikle her dönem yapılan botox bu dönemde de sıklıkla yapılmaktadır.

Her yaş grubundan hastalarınız vardır mutlaka. Yaşlara göre en çok hangi şikayetlerle/taleplerle geliyor? Sizce hangi yaşlar hangi müdahaleler için daha uygun? Yeni doğan ve bebeklik döneminde yarık dudak parmak fazlalığı ya da yapışıklığı gibi konjektal anomaliler gelmekle birlikte, oyuncağı çocukluk döneminde hastalarımızda yanık sıklıkla kabul ettiğimiz hasta grubundadır. Kepçe kulak gibi yapısal durumların okul öncesi dönemlerde yapılmasını önermekteyim. Ama her yaşta yapılabilmektedir. Ergenlik döneminde özellikle erkeklerde jinekomasti dediğimiz meme dokusu fazlalığı ile ilgili sağlık problemleri ile de karşılaşıp tedavi ettiğimiz durumlardan biridir. Özellikle 18 yaşından sonra burun ameliyatları ilk sırayı almaktadır. Orta yaş grubunda özellikle meme ameliyatları karın ameliyatları ve liposakjın gibi vücut şekillendirme ameliyatları yapılmaktadır. Özellikle yaşlı hastalarımızda fazla olmakla birlikte her yaş grubunda görülebilir. Ciltle ilgili her türlü lezyon ve kanserler tedavi edilebilmektedir. Daha yaşlı hasta grubunda ve 35’li yaşlardan sonraki hastalarımızda yüz gençleştirme ve göz kapağı ile ilgili operasyonlar yapılmaktadır.


ERKEKLER DAHA FAZLA ESTETİK YAPTIRIYOR

Genelde kadın sorunlarından bahsettiniz. Erkekler o kadar ilgilenmiyor estetikle sanırım. Kesinlikle yanlıştır. Burun estetiği için gelen hastalarımızın oranlarına bakıldığında erkek hastalarımız kadınlarda daha fazladır. Estetik operasyonun başarılı olup olmadığı nereden anlaşılır? Öncelikle fonksiyonel açıdan eğer hasta eskiye nazaran rahatlamışsa ve görsel olarak kendini iyi hissediyorsa bu ameliyat başarılı olmuştur diyebiliriz. 

Mezoterapi ve PRP

Bu aralar hangi yenilikler var estetik dünyasında? Özellikle Türkiye’de son yıllarda sıkça uygulanmaya başlayan mezoterapi ve PRP’den kısa bahsedebiliriz. Aslında kombine ve seanslar halinde uygulanan bu tedavideki asıl amaç uygulanan bölgeye göre saç veya cilt altına cilt altı dokulardaki esnekliği sağlayacak dokuların oluşmasını arttıracak kök hücreler ile hücre yenilenmesini ve yeni hücrelerin oluşumunu hızlandırarak ve akabinde verilecek olan bir takım yapılandırıcı maddeler ve hijenurolik asit ile kaybedilen volumis yeniden kazandırmak, yaşlanma etkilerini geciktirmektedir. 

Kadınlara öz güven unsuru
Meme büyütme ameliyatları en az burun ameliyatı kadar sıklıkla yapılan bir ameliyattır. Meme kadınlarda özgüven unsurlarından biridir. Sonuçları da yüz güldürücü olan bu ameliyatları silikon protez ile yapmaktayız. Hamilelik, emzirme, yaşlanma kilo alıp vermekten dolayı ve genetik redonlardan dolayı memeler küçük olabilir ve sarkabilir. Bu gibi durumlarda durumdan rahatsız olan, memesi ile ilgili yeniden eski hacmine yada daha güzel bir görüntüye sahip olmak isteyen hastalarımız için hastalarımızı değerlendirmek zorundayız. Meme dokusunun hacmi, sarkıklığı olup olmaması, kitle olup olmaması gibi durumlar değerlendirilir ve protezin meme dokusu altına ya da kas altına uygun dualplan altına (her iki) yerleştirilmesine karar verilir. Memelerin görünüm, boyut, insisyon yerleri ameliyat sonrasında iz kalıp kalmaması emzirmeye etkisi, kanser oluşumuna etkisi, slikonun süresi, ameliyat süresi, ameliyat sonrasında karşılaşılabilinecek sorunlar ve fiziksel aksiyonlar başlangıç süresi sorulabilir. Üç ayrı tekniği vardır. En sık kullanılan ve benimde tercih ettiğim meme alt kısmının göğüs kafesine kavuştuğu bölgeden yapılan meme altı kıvrımı kesesidir. Yine meme başı çevresinden alt yarım daire şeklindeki veolan çevresi kesisi kullanılabilir. Ancak his kaybı ve emzirme problemleri yaşanabildiğinden tercih etmemekteyim. Daha nadir yöntemlerden biride aksilla kesesidir ki iz açısından avantajlı gözüksede yazın tişört ya da bikini iyen hastalarda görülebilmektedir. 

Protezle asimetrileri düzeltiyoruz
Meme asimetrisi hastalarında 60-70-80 civarında gördüğüm bir problemdir. Özellikle silikon protez uygulanan hastalarda farklı volumlardaki protezleri kullanarak bu asimetrileri düzeltmekteyiz. Ameliyatları tek bir göğüslere bir pansuman uygulanmaktadır. 3 güne kadar şişlikler devam ederve sonrasında memeler yumuşayacaktır. Hastalarımın yaklaşık 3 hafta kadar normal fiziksel aktivitelerine devam edebilir, ancak sporsal faaliyetlerden özellikle yürüme dışındaki aktivitelere 2 aydan sonra izin verilebilir. Hastalarımız 3 gün sonra işine başlayabilir ve yatışı 1gün olmakla beraber normal aktivitelere devam ediyor. 

Geçici his kaybı oluşabilir 
En önemli komplikasyon kompsül kantrektünü denilen durumdur. Yani normalde konulan silikon protez etrafında kapsül oluşur ancak bu kapsülün sertleşmesi memenin elestiyeleşimi ve şeklini bozacağından önemlidir. İyileşme sürecindeki her iki memedeki iyileşme sürecinde farklılıklara bağlı olarak memede asimetri oluşmasıdır. Ayrıca geçici his kaybı oluşabilir ve bu durum geçicidir. Hastaların estetik göğüs büyütme ameliyatları yüz güldürücü ameliyatlardır. Fakat iyi bir sonuç alınabilmesi için uzman hekim tarafından yapılmalıdır. Kullanılacak silikonların kalitesi ve türü hastalarca bilinmesi gereken bir konudur. Silikon takılan bayanlara bakıldığında meme kanserine az rastlanmıştır. Bunun sebebi meme dokusundaki kitle daha erken fark edilecektir. Ayrıca emzirmeyi olumsuz etkilememektedir. Bu yüzden genç kızlar tarafından en çok tercih edilen ameliyatlardır. 

Patlaması imkansız
Ne tür protez kullanılmakta, kanser yaptığına dair görüş vardır ve protezin ömrü ne kadardır? Biz ameliyatlarımızda kohezie jel içeren silikon implantlar kullanmaktayız, patlama olasılığı yok denecek kadar az olan bu silikon protezlerin patlasa bile jel silikonun dışarıya akmadığı protez türleridir. Alerjik reaksiyona yol açmazlar, yan etkileri yoktur. Ömrü ise bazen özmürlük bazende 15-20 yıl sonra değiştirilmelidir.