15 yaşında egzamaya yakalanan genç kızın rahatsızlığı o kadar ilerlemişti ki insanlardan "mide bulandırıcı" olduğu için özür dilemek zorunda kalıyordu.
Devamlı olarak kaşıntısı olan genç kız lise yılları boyunca atkı ve uzun kollu giysilerle vücudundaki yaraları sakladı. Daha sonra üniversitede hastalığın semptomları ilerleyince sürekli kaşınmaya başlayan, James'in vücudundan parçalar dökülmeye başladı. Sürekli derisi kanadığı ve iltihap aktığı için her gün çarşaflarını değiştiren 25 yaşındaki genç kızın hastalığı ise ünlü marketler zincirinden 1.99 İngiliz Sterlin'ine (yaklaşık 7,5 Türk Lirası) aldığı yulafı sürmesiyle düzeldi.

Kendisi bu duruma inanamasa da İngiliz Cilt Derneği, yulafın nemlendirici olduğunu ve antioksidan etkisi sayesinde de cilt üzerinde iltihap önleyici bi etkisi olduğunu belirtiyor. 

EGZAMA ARTIYOR

İngiliz Dermatoloji Derneği'ne göre egzama gibi hastalıklar aile hekimine başvurmada en birinci sırada yer alıyor. Kuru, kaşınan, kırmızı renge dönen cilt ile belirtileri ortaya çıkan egzama okul çağındaki çocukların yüzde 20'sini, yetişkinlerin ise yüzde 10'unu etkiliyor. İltihaplı bir hastalık olan egzamada, deri nem tutamadığı için sürekli su kaybediyor ve bu da kaşıntıya neden oluyor. Kaşıntı nedeniyle de cilde bakteriler daha rahat giriyor ve enfeksiyona neden oluyor. Bu nedenle tedavide ilk adım cildi iyi nemlendirmek. Daha sonra da amaç cildi enfeksiyondan uzak tutmak için harici olarak steroid içerikli krem kullanmak. 

YULAF NEDEN İYİ GELİYOR?

Yulafın iyi gelmesinin nedeni ise cildi doğal yollarla nemli tutması ve iltihabı önleyecek şekilde antioksidan içermesi.