Dr. Mehmet Yavuz, “Güçlü bir hafıza için odanızda gül bulundurun” dedi.

Öğrenilen bilgilerin nasıl hafızaya kaydedildiği ve bunların ne şekilde ve ne süre ile hafızada tutulduğu, bilim adamlarının uzun yıllardır merak ettikleri ve üzerinde çalıştıkları bir konu olduğunu anlatan Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, “Belleği güçlü olanların, gerek öğrencilik dönemlerinde gerekse iş hayatında daha başarılı oldukları da ayrı bir gerçek. Günümüzde hemen herkesin şikayetçi olduğu bir konu var; unutkanlık.

Teknoloji ve lüks yaşam bir yandan hayatımıza inanılmaz kolaylıklar sağlarken bir yandan da neleri alıp götürüyor henüz tam manasıyla anlayabilmiş değiliz. Ancak bir gerçek var ki; teknolojinin sebebiyet verdiği, yoğun elektromanyetik kirlilik; hafıza sorunlarının en büyük nedeni durumunda. Hafıza sorunlarını gidermek ve optimal bellek gücüne sahip olabilmek için bir çok yol var; bellek yardımcıları kullanma, görsel imajlardan yararlanma, düzenli spor aktiviteleri, elektronik sistemlerden uzak durma, düzenli beslenme, mineral ve vitamin takviyesi, zararlı alışkanlıklardan (sigara, alkol, uyuşturucu) kaçınma ve düzenli uyku alışkanlıkları bunlardan en önemlileridir” dedi.

Sağlıklı ve düzenli uykunun hafızanın işlenmesi ve uzun süreli kayıtlanması açısından çok önemli olduğunu ifade eden Dr. Yavuz, “Science dergisinde yayınlanan son yıllarda yapılan bir araştırmaya göre yatak odasında gül bulundurmak, öğrenilen bilgilerin belleğe yerleştirilmesini şaşılacak derecede olumlu etkiliyor. Hatta kısa süreli gül kokladıktan sonra bile, belleği güçlendirdiği ve unutkanlığı önlediği ifade ediliyor. Araştırmacılar, uyku esnasında gül kokusu altında olmanın, yeni alınan bilgileri, daha güçlü bir şekilde kayıtlandığını ifade ediyor.

Bu bilimsel araştırmadan yola çıkarak, unutkanlık sorunu olanların ya da hafızasını daha güçlü hale getirmek isteyenlerin yatak odalarında bir vazo gül bulundurmalarını tavsiye ediyorum. Hatta sabah uyanıldığında gül suyu ile ferahlamak ya da gün içinde zaman zaman gül kokusu veya gül suyu kullanmak hafızanızı olduğundan daha fazla güçlü kılabilir ve unutkanlığı yenmenizi sağlayabilir.” Diye konuştu.