Bursa’da 8 ayda 19 ayrı beyin ölümü gerçekleşen hastadan 10’unun organlarını bağış olarak kazandıran Çekirge Devlet Hastanesi, Türkiye’deki tüm hastaneler arasında birinci olurken, 2. İzmir, üçüncü ise Ordu oldu.
Başarı öyküsünde tüm sağlık personelinin payının olduğunu belirten Çekirge Devlet Hastanesi Organ Koordinatörü Op. Dr. Timur Didinen, "Bizim personelin farkındalığı ve iyi niyeti var. 2010 yılında görevi devraldığımızda bu gelişmelerimiz çok iyi değildi. Ama şu anda yoğun bakım yataklarının artması ve arkadaşlarımızın farkındalığını arttırmak için yaptığımız eğitimler meyvesini verdi. Bu sene tüm Türkiye’deki hastaneler arasında kadavradan organ bağışı konusunda birinci olduk. Birçok hayatı kurtarmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 2014 yılının kasım ayı itibariyle 19 beyin ölümü gerçekleşen hastamızdan 10 kişinin organ bağışını gerçekleştirmeyi başardık. Bu nakillerle beraber yaklaşık 40 kişiyi hayata döndürmüş olduk. Hem bağışçı ailelere hem de ekibimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

"FARKINDALIK HER ALANDA ARTTIRILMALI"
Beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın organlarının bağışlanmadığı durumlarda en az 3 canın kaybedildiğini bu sayının bazı durumlarda 7-8 kadar yükselebildiğini belirten Timur Didinen, "3 günde toprak olacak organlar sayesinde çok sayıda can kurtuluyor. Bu konudaki farkındalığı arttırabilmek için her alanda eğitimlere dikkat ediyoruz. Bir çok yerde organ etik kurulu olarak seminerlere katılıyoruz" dedi. Öncelikle gereken eğitimleri alarak kendilerini geliştirdiklerinin altını çizen Didinen, "Aldığımız bu sertifikalarla buradaki arkadaşlarımıza eğitim vermeye başladık. Ayda en az 2 sefer bir araya gelerek eğitimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Farkındalığı artırma konusunda büyük başarıyı bu eğitimlerle kazandık. Bunun yanı sıra hem halka hem de meslek gruplarına yönelik eğitimler vermeye başladık. Ne kadar çok eğitim ve seminere katılırsanız O kadar farkındalığınız ve bilginiz artar” diye konuştu.

"BİTKİSEL HAYAT İLE BEYİN ÖLÜMÜ KARIŞTIRILIYOR"
İnsanların beyin ölümü ile bitkisel hayatı karıştırmaması konusunda hem bağış talebi sırasında hem de eğitimlerde en çok üzerinde durduklarına dikkat çeken Dr. Didinen, “Bugün halen pek çok yerde beyin ölümü bitkisel hayatla ile karıştırılıyor. Bitkisel hayatta beyin kan dolaşımı vardır. Hastada solunum olabilir. Ancak beyin ölümünde kafa içerisinde kan dolaşımı yoktur. Beyin dokusu yok olur. Solunum olmaz. Hasta son nefesini vermiştir. Beyin ölümü adli ve hukuki olarak kesin ölümdür. Bitkisel hayat ölüm değil, beyin ölümü ölümdür. Her insana da beyin ölümü yolu ile ölmek nasip olmaz. Bizim hastanemizde bu yıl 19 beyin ölümü gerçekleşti. Bunlarında 10 tanesini organ bağışı için almak nasip oldu. Yaklaşık 40 kişinin hayatını kurtardık” dedi

"DÜNYANIN ÇOK GERİSİNDEYİZ"
Organ nakli konusunda kadavradan nakil standartlarında en önde gelen ülkenin İspanya olduğunu, bu ülkede milyon nüfus başına 40 kadavradan nakil yapılabilirken, Türkiye’de bu sayının 2014 verilerine göre 5,5 olduğuna dikkat çeken Timur Didinen, 2010’da 2.8 olan bu sayı son 4 yılda Bakanlığın çabaları ile 5.5 civarına çıkarıldı. Bunun için Avrupa Birliği’nden ödenek alıyoruz. Bu ödenek bizlere tüm uzman personeli eğitip, eğitici haline getirmek için veriliyor. Ben inanıyorum ki eğitimlerin sonunda hatırı sayılır ilerleme kaydedeceğiz” diye konuştu.
(İHA)