Diyarbakır’da mide bulantısı ve göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye giden Vedat Baykale’nin 2 kalp damarının tıkalı olması nedeniyle acilen ameliyata alındı. Acil müdahale sırasında 4 kez kalbi duran Baykale, 4 saatlik bypass ameliyatının ardından 4 günde sağlığına kavuşarak taburcu oldu.
Ani göğüs ağrısı ve mide bulantısı şikayetleri olan Vedat Baykale, Memorial Diyarbakır Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’ne başvurdu. Uz. Dr. Çayan Çakır tarafından yapılan müdahale sırasında 4 kez kalbi duran ve tekrar çalıştırılan Vedat Baykale anjiyoya alındı. Anjiyo sonrası Baykale’nin kalp damarlarında ciddi tıkanıklık olduğu görüldü ve ameliyat kararı verildi. Futbol antrenörü olan Vedat Baykale ve ailesi, Baykale’nin daha önce kalple ilgili her hangi bir sorun yaşamadı gerekçesi ile hastalığı önce kabul etmek istemedi. Memorial Diyarbakır Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Muzaffer Bahçivan’dan ameliyat hakkında bilgi alan Baykale ve ailesi, rahatladığını söyleyerek operasyonu kabul etti.

KALP KRİZİ AİLESEL KAYNAKLI
Vedat Baykale’ye ilk müdahalenin ardından anjiyo işlemini gerçekleştiren Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çayan Çakır, “Hastamız Vedat Baykale’nin ailesinde çok sayıda kalp krizi vakası olduğunu öğrendik. Yani bu durum kalp hastalıklarının genetik faktörünü ortaya koyuyor. Hastamız, aniden başlayan göğüs ağrısından şüphelenerek yakınlarından hemen kendisini hastaneye götürmelerini istemiş ve bilinçli davranmış. Kalp krizinde ilk dakikalar çok önemlidir. Hasta acilen hastaneye yetiştirilemezse hayatını kaybedebilir. Hastamız Vedat Bey’in, kendisine yapılan müdahalede 4 kez kalbi durdu. Başarılı bir şekilde tekrar yaşama döndürüldü. Kalbindeki çok önemli hayati damarlardaki tıkanıklık yüzünden ameliyat olmaktan başka seçeneği yoktu” dedi.

“HASTAMIZIN ACİLEN AMELİYAT OLMASI GEREKİYORDU”
Vedat Baykale’nin bypass ameliyatını gerçekleştiren Doç. Dr. Muzaffer Bahçivan, “Hastamızın tetkik sonuçları, acilen bypass olması gerektiğini gösteriyordu. Geçirdiği kriz nedeniyle 4 kez kalbi duran ve tekrar çalıştırılan Vedat Bey’in 2 kalp damarında tıkanıklık vardı. Ameliyat olmaması halinde hayatı risk altındaydı. Kendisinin de ikna olması ile hemen hastanın hazırlıklarını yaptırarak ameliyata aldık. Yaklaşık 4 saat süren ameliyat ile tekrar sağlığına kavuşan Vedat Bey, bundan sonraki yaşamını normal şekilde sürdürecek. Ancak sorunun tekrarlamaması verilen ilaçları kullanması ve önerilere uyması gerekiyor. Hastamızın sağlığına kavuşarak kısa sürede taburcu olması nedeniyle biz de çok mutluyuz” diye konuştu.

HIZLA İYİLEŞTİ
Vedat Baykale, ameliyattan sonraki 4’üncü günde taburcu olduğunu ve hızla iyileştiğini de belirterek, “Sigara kullanmayan biri ve sporcu olmama rağmen kalp hastası oldum. Bu durum bana hayatta her şeyin olabileceğini gösterdi. 4 kez kalbim durmuş ama tekrar hayata döndürülmüşüm. Şu an kendimi çok iyi hissediyorum. Başta doktorum olmak üzere iyileşmemi sağlayan herkese çok teşekkür ederim. Muzaffer hocamız tahlil sonuçlarımı görünce hiç vakit kaybetmeden ameliyat olmam gerektiğini ve durumumun acil olduğunu söyledi. Kendisi ile konuştuktan sonra duruşu ve bana yaklaşımı nedeniyle inanılmaz bir güven duygusu yaşadım. Şüphelerimi bir kenara bırakarak ameliyat olmaya karar verdim” şeklinde konuştu.
(İHA)