TRABZON (AA) - Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Ayça Ata Korkmaz, elastografinin özellikle meme ve tiroid kitlelerinde çok önemli bir değerlendirme yöntemi olarak kabul edildiğini bildirdi.
Korkmaz, yaptığı yazılı açıklamada, kanserli hücrelerin tanılanmasını kolaylaştıran ultrason uygulaması olan elastografinin, hastanede yeni uygulanmaya başlandığını belirtti.
Elastografinin, tiroid, meme, pankreas, lenf benzleri ve bağırsak tümörlerinin iyi ya da kötü huylu olup olmadığının tespitinde kullanıldığını vurgulayan Korkmaz, şöyle devam etti:
"Günümüzde elastografi özellikle meme ve tiroid kitlelerinde çok önemli bir değerlendirme yöntemi olarak kabul edilmektedir. Hastanemizde elastografi ile ilgili yapabildiğimiz çalışmalar arasında, tiroid ve meme kitlelerinin iyi, kötü huylu olup olmadığının değerlendirilmesi, koltuk altına, boyuna ya da kasık bölgesindeki lenf bezlerine kanser hücresinin yayılıp yayılmadığı yönündeki değerlendirmeler yer almaktadır. Ayrıca, cerrahi operasyondan önce kanserli kitleyi küçültmek için yapılan tedavilerin takibi ve küçük kireçlenme odaklarının değerlendirilmesi de yapılabilmektedir."
Korkmaz, bu tanılama yönteminin vatandaşa en önemli katkısının gereksiz biyopsi ve takiplerin azaltılması olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Elastografi, dünya çapında özellikle son yıllarda kullanımı dikkat çekici oranda artmış, kolay ulaşılabilir ve kullanımı pratik yeni bir görüntüleme yöntemidir. Bu görüntüleme yöntemi kanserden etkilenen dokuların elastikiyetini kaybederek sert bir yapıya dönüştüğü gerçeğinden yola çıkılarak değerlendirme yapılmasını sağlıyor. Elastografi, Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanemizdeki mevcut yüksek teknolojili ultrason cihazlarında bulunan ek bir özelliktir. Ayrı bir cihaz ya da donanım gerektirmemesi nedeniyle vatandaşlarımıza ayrıca bir maliyeti bulunmamaktadır. Elastografi incelemesi, 2 ile 5 dakika arasında tamamlanabilmektedir."