Adana’da hayatının baharında lösemi hastalığına (kan kanseri) yakalanan üniversite öğrencisi Canan Deniz Günay’a kemik iliği Amerika’daki bir gönüllü vericiden geldi.

‘İnsanlık ölmemiş’ dedirten olay Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesindeki Erişkin Kemik İliği Nakli Merkezi’nde yaşandı.

Yaklaşık 7 ay önce kan kanseri teşhisi konulan ve bir süre kemoterapi gören 24 yaşındaki Günay’a kemik iliği bulunabilmesi için 3 kardeşi ve yakınlarına tarama yapıldı. Ancak uygun verici bulunamadı. Bunun üzerine Ulusal Kemik İliği Bankası, yurtiçi ve yurtdışı taramalar yaptı. Umutların tam tükendiği anda 100’den fazla kişinin hayatını kaybettiği ‘Sandy Kasırgası’nın yaralarını sarmaya çalışan ABD New York City kentinden müjdeli haber geldi. Doku grubu tam uyan, kurallar gereği kimliği açıklanmayan ABD’li bağışçıdan alınan kemik iliği heyecanlı bir yolculukla Adana’ya getirildi.

Almanya’daki işinin yanı sıra hobi olarak ‘uluslararası kurye’ görevini de üstlenen Werner Paulus, Sandy Kasırgası’nın etkili olduğu ABD’nin doğu sahillerine giderek, kemik iliğini aldı. Fakat daha sonra bir telefon görüşmesinin dışında kuryeye ulaşılamadı. Devreye Adana Valisi Hüseyin Avni Coş girerek Alman kuryenin Adana uçağında olup olmadığının tespitini istedi.



Werner Paulus

Yapılan araştırmada, uçağın rötarlı olduğu ve kuryenin de uçağa yetiştiği bilgisi alındı. Paulus, kasırganın olumsuz etkileri ve kar nedeniyle aksayan uçak seferlerine rağmen genç kızı yeniden hayata bağlayacak olan kemik iliğini yaklaşık 20 saatlik bir uçak yolculuğunun ardından İstanbul’a kadar getirdi.

Laboratuvar incelemesi yapılarak canlılığı yüzde 99 olduğu tespit edilen kemik iliği, hiç vakit geçirilmeden hastaya nakledildi. Gerçekleşen iki saatlik ameliyatın ardından ilik, Günay’a başarılı biçimde nakledildi.