KKTC’de geçirdiği beyin kanaması sonucu beyin ölümü gerçekleşen genç kadının organları Türkiye’de 4 hastaya umut oldu. Bu nakille ilk defa KKTC’den Türkiye’ye organ bağışı yapılmış oldu.
KKTC vatandaşı Zalihe Çavuşoğlu (43) isimli kadının geçtiğimiz günlerde beyin kanaması teşhisiyle kaldırıldığı Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde beyin ölümü gerçekleşti. Hastane organ koordinatörleri tarafından yapılan görüşmelerin ardından Çavuşoğlu’nun yakınları genç kadının organlarını bağışladı. Bunun üzerine harekete geçen ekipler sabaha kadar süren operasyonla genç kadının 2 böbreği, karaciğeri ve kornealarını başka hastalara nakledilmek üzere aldı. Zalihe Çavuşoğlu’nun karaciğeri ve korneaları Akdeniz Üniversitesi’nde tedavi gören 2 hastayla uyumlu çıkınca Sağlık Bakanlığı yetkilileri devreye girdi. Gece yarısı Ankara’dan havalanan Sağlık Bakanlığına ait ambulans uçak Kıbrıs’a indi. Özel ambulansla havaalanına getirilen organlar ambulans uçakta hazır bekleyen Türk hekimlerine teslim edildi. Aynı gece Kıbrıs’tan havalanan uçak organları Antalya’ya getirdi. Karaciğer ve korneaların Akdeniz Üniversitesi’nde nakil sırası bekleyen iki hastaya nakledildi. Zalihe Çavuşoğlu’nun operasyonla alınan iki böbreği de 2 ayrı hastaya nakledilmek üzere Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde bırakıldı.

“HASTANE DOLDU TAŞTI”
KKTC Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, İHA’ya verdiği özel röportajda geçtiğimiz hafta organ nakli konusunda gerçekleştirdiği basın toplantısının ardından son 3 gün içinde 11 kişinin kendisini organ bağışı için aradığını söyledi. Organ naklinde bulunmak isteyen vatandaşlar için prosedürü anlatan KKTC’li Bakan, “Sağlık Bakanlığına başvuracaklar. Orada bir form var. Oturup dolduracaklar. Tabi bu gizlilik içinde olacak. Bu şekilde organlar, beklenmedik bir üzüntü veya kaza sonucunda beyin ölümü teşhisi konduktan sonra ihtiyacı olan, hayat kurtarıcı bir yöntem olan sağlıklı organlarının yaşayan ve sıkıntısı olanlara naklini sağlama durumu ortaya çıkacak” dedi.
Beyin ölümü gerçekleşen KKTC Meclis çalışanlarından Zalihe Çavuşoğlu’nun ailesinin organlarını bağışlamasıyla iki böbrek naklinin Kıbrıslı hastalara yapıldığını belirten Sucuoğlu, geriye kalan organların ise Türkiye’ye gönderildiğini belirtti. KKTC’de bugüne kadar 3 tane canlıdan canlıya, iki tane de kadavra ikişerden dört olmak üzere toplam7 nakil yapıldığını anlatan Bakan Sucuoğlu, şu anda bir canlı naklin beklediğini ancak hastanenin dolu olduğu için naklin gerçekleştirilemediğine dikkati çekti. Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, “Şu anda bir canlı nakil daha bekliyor. Hastanemiz maalesef tamamen dolmuş vaziyette. Bu nakil için boş oda bulamıyoruz. Doktorlarımız gece gündüz hizmet vermeye çalışıyor. Ama Burhan Nalbantoğlu Hastanesi doldu taştı. Yani yer yok ve bekletiyoruz şu anda. Özel bir oda var, önümüzdeki günlerde o odayı da kullanmak suretiyle bu canlı nakli yapmak lazım. Her yol bizi yeni bir hastaneye çıkarıyor. Yeni bir hastane ülkemiz için, Kıbrıs Türk halkı için belli ki olmazsa olmazdır” ifadelerini kullandı.
(İHA)