Medical Park Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümü doktoru Prof. Dr. Kubilay Çetinkaya, Trabzon'da hastanede kurulan çocuk göz anestezini ve Prematüre Retinopatisi hastalığı ile ilgili önemli bilgiler verdi.

 61SAAT TV Genel Yayın Yönetmeni Sedef Çöpcü'nün sorularını yanıtlayan Çetinkaya, çocuklar için özel bir birim kurduklarını söyledi. Çetinkaya, Medical Park Trabzon'a getirilen yeni cihazları tanıtırken hastanede göz hastalığı ile ilgili yapılan yeni yapılanmayı anlattı.

Prematüre Retinopatisi hastalığı hakkında bilgiler veren Çetinkaya Medical Park Hastanesi’nde tedavi yöntemleri hakkında açıklamalarda bulunarak şu ifadelere yer verdi;

Normal bir gebelik 40 hafta ya da 280 gün sürer. Eğer 37 hafta tamamlanmadan önce doğum gerçekleşirse bebek prematüre kabul edilir. 2.500 gramdan az doğan bebeklere ise düşük doğum ağırlıklı bebek denir. Bu bebeklerin üçte ikisi prematüredir.

Prematüre retinopatisinin en sık görüldüğü grup 1.000 gramın altında doğanlardır. Bu nedenle 1.500 gramın altında ve 32'inci haftadan önce doğmuş tüm bebeklerde mutlaka ROP muayenesinin yapılması gerekmektedir. Yenidoğan bebekler konusunda ROP'un erken tanısı ve tedavisi uzmanlaşmış çocuk doktorları ve oftalmalogların birlikte çalışması ile mümkündür. Ayrıca bebeklerde rastlanan akciğer, kalp damar rahatsızlıkları, ağır enfeksiyonlar ve beyinde yaşanabilecek problemler de retinopati riskini arttırmaktadır. Erken teşhiste tedavisi olup geç kalındığı zaman her iki gözde de körlüğe yol açar.

Bebeklerin Göz Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Doğumdan sonra 4-6 hafta arasında mutlaka göz muayenesinin yapılması gerekmektedir. Hafiften ağıra doğru beş evresi bulunan ROP tedavisinde başarı, hastalığın evresiyle ilintilidir. İlk iki evrede takip yeterli olurken, üçüncü evreden itibaren ise lazer ve krio tedavisine başlanılması gerekmektedir. Çünkü hastalık en iyi tedavi sonucunu üçüncü evrede vermektedir ve dördüncü ile beşinci evrelerde yapılması zorunlu cerrahi müdahalede ise başarılı sonuç elde edilememektedir. Yenidoğan tüm bebeklerin ilk bir ay içinde göz muayenesinin yapılması sadece ROP değil, birçok göz hastalığı, göz tansiyonu, göz tembelliği, gözyaşı kanalı tıkanıklığı ve şaşılık gibi zamanında tanısının konması ve başarılı tedavi olanağını sağlaması açısından da önemlidir.

Medical Park Trabzon’da en iyi göz merkezi haline getirmeye çalıştıklarını söyleyen Çetinkaya, “Yeni yaptığımız yatırımlar ile son gelişmiş tedavi cihazlarını hastanemize getirdik. Trabzon’da önemli bir göz sağlık merkezi kurmak için çalışıyoruz. Bir çok göz hastanesine göre son model cihazlarla hizmetimizi vermeye başladık. Daha da geliştirmek için çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Katarakt tedavisini için Medical Park Hastanesi’nde son gelişmiş cihazlara yönelik yatırımlar yapıldığını söyleyen Çetinkaya, “Katarakt tedavisi için en iyi tespit cihazlarını hastanemizde kurduk.  Bu imkanı bize sağlayan yönetim kurulumuza teşekkür ederken tecrübelerim ile yeni tedavi yöntemlerini de kullanarak bölgemize en iyi hizmeti vereceğiz”

Bölge ve Trabzon adına mükemmele yakın bir göz merkezi kurduklarını gözlenen Medical Park Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Prof. Dur Kubilay Çetinkaya’nın röportajının tamamını buradan izleyebilirsiniz.