Konuyla ilgili açıklama yapan Özel Yıldızlıgüven Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fevzi Lütfi Bozyiğit, statlarda yakılan meşalelerin oluşturduğu dumanın hem futbolculara hem de tribündeki taraftarları olumsuz etkilediğini ifade ederek "Maçlarda sahaya atılan yabancı maddelerin oluşturduğu dumana maruz kalan herkesi (seyirci ve futbolcu)olumsuz yönde etkiler. Fakat kronik (sürekli) solunum hastalığı olan (Astım Bronşit Alerjik Nezle) kişilerde geçici solunum sıkıntısına (boğulma hissi) , burun, boğaz tıkanıklığına hareket kısıtlamasına neden olur. Bu nedenle Astımı olan bir futbolcu dumandan etkilenerek maça devam edemeyebilir. Yanıcı maddelerin oluşturduğu duman solunum sistemi hassas futbolcularda (Astımı olanlarda ) geçici solunum sıkıntısı oluşturabilir. Bu olay sık ve sürekli olmadığı için ileride başka bir hastalığa neden olmaz" dedi.

Akciğerlerin korunması için alınacak önlemleri sıralayan Dr. Bozyiğit, şu bilgileri verdi:

"akciğerleri korumka için sigara içmemek, Tozlu ve dumanlı ortamlardan uzak durmak, soğuk ve nemli ortamlarda bulunmamak, iş yerleri ve konutlarda sık sık ortamı havalandırmak, yaşlı ve vücut direnci kırılmış olan kişilere grip ve zatürre aşısı yapmak, mevsimlerine uygun kılık ve kıyafete dikkat etmek, düzenli ve dengeli beslenmek gerekir. Düzenli ve dengeli beslenen kişilerde bağışıklık sistemi güçlü olduğu için Akciğer enfeksiyonuna yakalanma riski (özellikle tüberküloz, zatürre ) çok azalır. Gıda alerjisi olankişilerde bazı gıdalar astıma neden olabilir. Herkesin yakınması olsun olmasın yılda bir kes akciğer grafiği çekilmesi uygun görülmüştür. Akciğerler için yürüyüş yapmak , göğüs ve sırt kaslarını güçlendirici egzersizler yapmak çok yararlıdır. Kas yapısı güçlü olması solunumu kolaylaştırır."

Tozlu ortamlarda çalışan kişilerde üst ve alt solunum yollarında birçok hastalığa neden olabileceğini de hatırlatan Dr. Bozyiğit, "Astım Bronşit , KOAH (kronik bronşit), Akciğer sertleşmesi ( fibrozis) sık tekrarlayan nezle ve sinüzitler en çok görülen hastalıklardandır. Bu hastalıklar kişilere sakat duruma düşürerek işinden ve toplumdan uzaklaştırır. Hasta hayatını solunum sıkıntısı içinde geçirmek zorunda kalabilir. Kod kumlamasında çalışanlar, kömür madenleri, taş ocakları, inşaat alanlarında, dökümhane, marangoz atölyesi, boya sanayi, çimento fabrikaları gibi yerler solunum sistemine zarar veren çalışma ortamlarıdır" ifadelerini kullandı.