İtalya'nın Bari Üniversitesi'nden Donato Altomare ve ekibinin yaptığı deneylerde, nefesin incelenmesiyle bir kişinin kolon kanserine yakalanıp yakalanmadığı yüzde 76’lık doğruluk payıyla belirlendi.

Altomare, araştırma sonuçlarının teşhis için nefes testinin kullanılabileceğine dair yeni kanıtlar sunduğunu belirtti.

Soluk örneklerinin alınması için geliştirdikleri tekniğin çok basit olduğunu vurgulayan Altomare, tekniğin halen deney aşamasında olduğuna dikkati çekti.

Tekniğin, gaz evreli kromatografi (bileşimli karışımlara uygulanabilen gelişmiş kimyasal ayırma ve analiz tekniği) kullanarak hastaların soluğundaki uçucu organik bileşenleri incelemeye dayalı olduğu açıklandı.

Araştırmacılar, ''British Journal of Surgery'' dergisinde yayımlanan makalede, kansere yakalanan kişilerde söz konusu bileşenlerin üretiminin değiştiğinin bilindiğini ancak bu mekanizmanın tam olarak anlaşılamadığını belirterek, bir adım ileri gittiklerini ifade etti.

İlk aşamada Altomare ve ekibi, önce kolon kanserine yakalanan 37 hastanın, daha sonra 41 sağlıklı kişinin soluğundaki bu bileşenlerin profilini inceledi.

İkinci aşamada bilimadamları, 15'i kansere yakalanan, 10'u sağlıklı 25 kişi üzerinde geliştirilen testin duyarlılığını denedi ve 19 kişide teşhisin doğru olduğunu gördü.

Ekip, bir sonraki aşamada testin daha fazla hasta üzerinde deneneceğini bildirdi.

Daha önce, ABD'nin California eyaletindeki bir şirket, hastanın verdiği soluk ile akciğer kanserinin teşhisi için ''elektronik burun'' geliştirdiğini açıklamıştı.