DÜZCE (AA) - Düzce Üniversitesi (DÜ) Başhekim Yardımcısı ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan, çağın hastalığı olarak bilinen obezite konusunda mücadelenin kararlılıkla sürmesi gerektiğini belirtti.

Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, obezite konusunda birçok çalışma yürüttüklerini, ameliyat yaptıkça obezitenin azalacağını düşündüklerini fakat bu çalışmalar günden güne sıklaştıkça karşılarına daha fazla cerrahi adayı hasta geldiğini söyledi.

Dünyada henüz obezitenin temel kısmının çözülmediğini vurgulayan Pehlivan, "Dünyada obezite sıklığı hala artmaya devam ediyor. Biz bu alanda çalışan bir hekim olarak bu alanın güncelliğinin içerisi içinde olmaya çalışıyoruz. Dünyada yapılan çalışmaları takip ederken kendi kliniğimizde, hekim arkadaşlarımızla uygulamaya çalışıyoruz. Günümüzde obezite cerrahisi ve beraberinde metabolik ameliyatlar ve şeker hastalığı denen ameliyatlarda bütün bu alanın cerrahi prosedürlerini yapabiliyoruz. Şimdiye kadar da dünya standartlarına yakın bir başarıyla yapabildiğimizi gösterebildik." diye konuştu.

Hasta sayısı arttıkça teknolojilerini üst seviyeye taşıdıklarını bildiren Pehlivan, üç boyutlu ve daha iyi bir görüntü alanında çalışma şansları bulunduğunu, bunun ameliyat sahasında daha güvenli, titiz ve detaylı çalışabilmelerini sağladığını, özellikle baypas ve bağırsak bağlantısına giden ameliyatlarda (anastomoz) ince dikiş tekniklerini, her yeri detaylı görerek yaptıklarını belirtti.

Pehlivan, son dönemde de hastalarını 3 boyutlu yöntemle ameliyat etmeye başladıklarını aktardı.

Obezitenin çağın hastalığı olarak bilindiğini ve bu konuda dünya çapında bir mücadelenin sürüdüğünü anlatan Pehlivan, şunları kaydetti:

"Obezite alanındaki mücadeleye devam edilecek. En azından mevcut yöntemlerle önüne geçileceğini düşünmüyoruz. Mücadele kararlılıkla sürmeli. 10 yıldır obezite alanında çalışmalar yapıyorum, obezitenin nedeni ve tedavi yöntemleri bir örgü gibi birbirinin içine girmiş durumda. Her hastalığın obezitesinin tedavisinde farklı yöntemi kullanmak uygun olabilir çünkü biz bu hastaların yüzde 10-12'si diyet ve diğer hayat tarzı değişiklikleri ile bu işten kurtulabildiğini biliyoruz. Onlar, o yönde yürünebilecek olan hastalar olabiliyor. Bir kısmının da cerrahi olarak yürünmesi gerekiyor."

Pehlivan, obezite konusunda cerrahi müdahalenin risk taşıdığını fakat çoğu zaman tek çözümün ameliyat olduğunu belirterek, "Ameliyat riskli bir iş. Ameliyatın ön planda olmasını tercih etmiyoruz ama görüyoruz ki obezitenin tek kalıcı yöntemi de cerrahi. Biz de bu cerrahileri uyguluyoruz. Bu ameliyatlarda yüzde 100 başarılı olduğumuz hasta grupları var, yüzde 60 başarılı olduğumuz hasta grupları da var. Endokrinoloji ve diyet alanları ile iç içeyiz ama biz cerrahi kısmındayız. Dünyada yapılan yöntemleri kullanıp devam ediyoruz." şeklinde konuştu.