Öksürük, en yaygın sağlık sorunlarından biridir. Boğazınızda veya üst hava kanallarında tıkanıklık veya tahriş olduğunda, beyniniz yabancı bir unsur bulunduğunu düşünür ve vücudunuza bu elementi çıkarmak için öksürme emirini verir.  

Öksürüğün Nedenleri Nelerdir?
Öksürük hem geçici hem de kalıcı olmak üzere birçok koşuldan kaynaklanır. Öksürük neden olan durumlar akut ve kronik olarak iki kısma ayrılır.  
Akut öksürüğün nedenleri, viral üst solunum yolu enfeksiyonları (soğuk algınlığı), sinüs enfeksiyonları, akut bronşit, pnömoni ve boğmaca sayılabilir.  
Kronik öksürüğün nedenleri, çevresel etkenler, akciğerler içinde bulunduğu durum, göğüs boşluğundaki oluşan enfeksiyonlar, akciğerlere havayı ileten yolların enfeksiyona uğraması be bazı sindirim sistemi sorunlarından dolayı kronik öksürük ortaya çıkabilmektedir.  
  1. Boğazın Temizlenmesi: Öksürük, boğazı temizlemenin standart bir yoludur. Solunum yollarınız mukus, duman veya toz gibi yabancı cisimlerle tıkanırsa, vücut öksürük ile bu parçacıkları temizlemeye ve solunumu kolaylaştırmaya çalışır.
  2. Virüsler ve Bakteriler: Öksürüğün en yaygın nedeni soğuk algınlığı ve grip gibi solunum yolu enfeksiyonudur. Solunum yolu enfeksiyonlarına genellikle bir virüs neden olur ve belli bir süre devam eder.
  3. Sigara içmek: Sigara öksürüğün ikinci en yaygın nedenidir.
  4. Astım: Küçük çocuklarda öksürüğün en yaygın nedeni astımdır.
  5. İlaçlar: Bazı ilaçlar öksürüğe neden olur, ancak bu genellikle nadir bir yan etkidir. Yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıklarını tedavi etmek için sıklıkla kullanılan anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörleri öksürüğe neden olabilir.
Öksürüğün Belirtileri Nelerdir?
Öksürüğün nedenini ayıran özellik, öksürüğe neden olan bulgu ve belirtilerdir. Öksürüğün nedeninin belirlenmesinde bir diğer önemli faktör akut veya kronik olup olmadığıdır.  
Akut öksürüğün belirtileri şunlardır:
  • Ateş
  • Titreme
  • Vücut ağrısı
  • Boğaz ağrısı
  • Bulantı
  • Kusma
  • Baş ağrısı
  • Sinüslere baskı
Kronik öksürüğün belirtileri biraz daha karmaşık olduğu için doktorlar tarafından değerlendirmesi zor olabilir, çünkü kronik öksürüğün birçok nedeni diğer hastalıkların belirtilerine sahiptir.  
  • Alerji
  • Balgam kusma
  • Mide yanması ile birlikte görülen öksürük
  • Kanlı öksürük
Öksürüğün Tedavileri Nelerdir?
Nedene bağlı olarak öksürüğü tedavi etmenin çeşitli yolları vardır. Bu tedavi yöntemlerinden birisi alternatif doğal yöntemdir ve diğeri ise medikal tedavi yöntemidir.
Bu yazımız da size doğal tedavi yöntemlerini anlatmaya gayret göstereceğiz.  
Zerdeçal: Zerdeçalın öksürük üzerinde terapötik (iyileştirme) bir etkisi vardır. Özellikle kuru öksürükle mücadele konusunda zerdeçal çok önemli bir üründür. Kaynar bir tencerede yarım bardak su ısıtın. Bir çay kaşığı zerdeçal tozu ve bir çay kaşığı karabiber ekleyin. Ayrıca tarçın çubukları da ekleyebilirsiniz. Yaklaşık iki üç dakika kaynatın. Bir çorba kaşığı bal ekleyin ve öksürüğünüz geçene kadar bu karışımı kullanın.  
Zencefil: Zencefil öksürük tedavisinde kullanılan en popüler doğal tedavilerden biridir. İçerdiği bileşenlerde dolayı öksürük tedavisinde ve üst solunum yollarında oluşabilecek iltihaplanmayı engelleyici özelliğe sahiptir. Zencefilleri küçük dilimler halinde kesin ve hafifçe ezin ve suda kaynatın. Oluşan karışımı limon ya da bal ekleyebilerek tüketebilirsiniz.  
Limon: Limonlar öksürüğü iyileştirmek için çeşitli yollarla kullanıla bilinirler. Limonların iltihabı azaltan ve aynı zamanda enfeksiyona karşı savaşan C vitamini içermesi önemlidir. İki çorba kaşığı limon suyu ve bir çorba kaşığı bal karışımı ile basit bir öksürük şurubu hazırla bilinir.  
Sarımsak: Sarımsakların hem öksürük tedavisinde antibakteriyel hem de antimikrobiyal bileşenleri vardır. Bir bardak suya iki veya üç diş sarımsak kaynatın ve bir çay kaşığı kekik ekleyin. Soğumasını bekleyin ve biraz bal ekleyerek için. Bu, solunumunuza yardımcı olur ve diğer öksürük belirtilerini azaltır.  
Ballı Sıcak Süt: Ballı sıcak süt, kuru öksürüğü rahatlatabilir ve sürekli öksürme yaşayabileceğiniz zamanlarda göğüs ağrısını azaltabilir. En iyi sonucu almak için, ballı sıcak sütü uykuya geçmeden önce için. Balın analjezik özelliklerinden daha fazla yarar sağlamak için, bir tatlı kaşığı sade balı aç karnına yiyebilirsiniz. Bu, mukusun temizlenmesine yardımcı olur ve boğazınızı rahatlatır.  
Havuç Suyu: Havuç, çeşitli öksürük belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilecek çok sayıda vitamin ve besin içerir. Dört ila beş havuçtan taze meyve suyu hazırlayın ve sulandırmak için biraz su ekleyin. Belirtileriniz düzelene kadar günde üç ya da dört defa için.  
Üzüm: Üzümlerin balgam söktürücü ve oluşan mukusun solunum sisteminden atılmasına yardım olma gibi özellikleri mevcuttur. Normal üzüm tüketebilir veya üzümleri sıkarak suyunun içebilirsiniz. Üzüm ya da üzüm suyunu biraz bal ekleyerek tüketmek hem kişiye rahatlama etkisi verir hem de mukusun daha etkili bir şekilde çözülmesini yardımcı olur.  
Kesme Soğan: Kesme soğan, öksürük için en basit doğal yöntemlerden bir tanesidir. Soğanları kesin ve sıcak suda kaynatın. Kaynamış olan soğanların buharını içinize çekin. Ayrıca, pişmiş soğan suyu bir miktar bal ekleyerek içebilirsiniz. Bu karışımı her gün içerek öksürüğün vermiş olduğu sorunları azaltabilirsiniz.  
Yukarıda anlatılan yöntemler çoğu zaman öksürük için etkili doğal tedavi yöntemlerdir. Fakat bu tedavileri uyguladıktan sonra, hala öksürüğünüz azalmıyor ve devam ediyorsa hiç zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Kronik (uzun süren) öksürüklerin altında ciddi hastalıklar olabilmektedir.
Sonuç
Özellikle kış aylarında yaygın karşılaşılan öksürük problemleri asırladır uygulanan bitkisel tedavi yöntemleriyle giderilebilir.
Zerdeçal, bal, sarımsak başta olmak üzere 10 üzerinde doğal tedavi yöntemlerini burada sizlerle paylaştık. Diğer hastalıklar hakkında daha fazla bilgi almak için https://www.saglikfit.com  u ziyaret edibilirisni.
Sağlıkfit bilimsel araştırmalar ışığında öksürük ve diğar hastalıkların doğak tedavi yöntemlerini ve gıdaların faydalarını, besin değelerini, içerdiği fitaminleri paylaşan sağlık portalıdır.