Çocuklarda beslenme alışkanlığının okul öncesi dönemde kazanıldığı belirtildi.

Konuyla ilgili bilgiler veren Özel İmperial Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayca Yılmaz, okul öncesi dönemin beslenme alışkanlıklarının kazanıldığı dönem olduğunu belirterek “Bu dönemde iyi beslenme alışkanlıklarının kazandırılması ile çocuk yaşamı boyunca doğru ve dengeli beslenebilir. Bu dönemde yiyecek tercihleri, ailelerinin yiyecek tercihine bağlıdır” dedi.

Çocukların, iyi beslenme alışkanlıklarının ileride karşılaşılabilecek sağlık sorunlarını en aza indirdiğini ve büyüme ve gelişmesinin istenilen düzeyde ilerlemesi sağladığını ifade eden Yılmaz “Çocuk ne kadar yeterli ve dengeli beslenir ve bunu alışkanlık haline getirirse o kadar az sağlık problemi ile karşılaşır. Aile çocuğun yemek alışkanlığının gelişmesinde en etkili ortamdır. Çocukta ilk öğrenme çevresindeki bireyleri taklit etme biçimindedir. Anne baba ideal birer modeldir. Çocuklarda anne babanın sevdiği yemeklere karşı istek oluşurken, yemedikleri besinlere karşı da tepki gelişebilir. Okul öncesi dönem beslenme alışkanlıklarının kazanıldığı dönemdir. Bu dönemde iyi beslenme alışkanlıklarının kazandırılması ile çocuk yaşamı boyunca doğru ve dengeli beslenebilir. Bu dönemde yiyecek tercihleri, ailelerinin yiyecek tercihine bağlıdır” diye konuştu.
“Çocuklar yemedikleri yemekler için zorlanmamalıdır. Çocukların yemedikleri besinler değişik şekillerde sunulmalıdır” önerisinde bulunan Ayca Yılmaz “Örneğin peyniri yemeyen çocuklar için peynirli yumurta yapılabilir veya peynirli börek şeklinde sunulabilir. Çocuğa yemek seçmeden, düzenli beslenme alışkanlığı kazandırmak çocuğu ek besinlere alıştırırken benimsenen tutumla yakından ilgilidir. Çocuğun yemek seçmesini önlemek için erken dönemde (0-1 yaş) değişik kıvam ve tatlardaki ek besinlere alıştırılmalıdır. Çeşitli yemeklere azar azar ve yavaş yavaş alıştırılmaları gerekir. Çocukların yaramazlık yapmalarını engellemek için çikolata ve şekerleme gibi besinlerle ödüllendirilmesi bazı besinleri reddetmesine neden olacaktır. Çocuklar okulda ve okul dışında besin seçimi konusunda yalnız kalmaktadırlar ve yanlış beslenme alışkanlıkları kazanmaktadırlar. Yanlış beslenme alışkanlığı çocuğun, yetersiz ve dengesiz beslenmesine neden olur. Bu tarz sorunların yaşanmaması için çocuklara yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Bu nedenle Aile bir bütün olarak, sağlıklı beslenmenin ne olduğunu ve temel öğelerini bilmelidir” ifadelerini kullandı.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayca Yılmaz, önerilerini şu şekilde sürdürdü:
“Çocuklar düzenli ve öğün atlamadan beslenmelidir. İyi bir beslenme alışkanlığı için çocuğa her besin grubundan yedirilmelidir. Yiyecekleri tabağına gereksiniminden fazla konulmamalıdır. Ara öğünlerde çikolata, şeker, bisküvi, kolalı içecekler verilmemelidir. Sevmediği besinler konusunda ısrarcı olamayın aynı gruptaki benzer besinler verilmelidir.”