BARTIN (AA) - Bartın İl Sağlık Müdürü Dursun Koç, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla mesaj yayımladı.

Koç, mesajında, organ bağışının, kişi hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi olduğunu belirtti.

Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıkların, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu aktaran Koç, şunları kaydetti:

"Ülkemizde organ bağışları, Bakanlığımızın kontrolü ve denetiminde yapılmaktadır. Ülke genelinde bakanlığımızca ruhsatlandırılmış tam donanımlı nakil merkezleri, yeterli ve deneyimli nakil ekipleri ile organ nakli faaliyetlerini başarı ile gerçekleştirilmektedir. Nakil sayısı bakımından Avrupa’da üst sıralarda yer alan ülkemizde, nakillerin büyük çoğunluğu canlıdan gerçekleştirilmektedir.

Ülkemizde 'Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi' kurulmuştur. Organ dağıtımı adaletli ve şeffaf şekilde yapılmaktadır. Ayrıca tüm nakil işlemleri ve istatistikleri anlık olarak sistemden takip edilebilir hale gelmiştir. Organların çıkarılmasından hastalara nakline kadarki sürecin tüm aşamalarında organizasyonu sağlayan Ulusal Koordinasyon Sistemimiz, dünyada başarı ile uygulanan nadir sistemlerden biridir."