RİZE (AA) - Rize Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, iftarda ağır yiyip, sahura kalkmamanın, vücudu ciddi anlamda zorlayacağını bildirdi.

Tepe, yaptığı yazılı açıklamada, Ramazan ayında sağlıklı beslenme konusunda önerilerde bulunarak, normalde günde ortalama üç olan öğün sayısının ikiye düşmesinin ve gün boyunca aç kalınmasının orucun ilk günlerinde baş ağrısı, uyku hali, halsizlik, üşüme gibi sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olabildiğini kaydetti.

Bu sebeple özellikle iftarda mideye aşırı yüklenmeyip, doğru beslennin önemli olduğunu dile getiren Tepe, özellikle de ramazanın ilk günlerinde bunun çok önemli olduğunu belirterek "İftarda ağır yiyip, sahura kalkmamak vücudu ciddi anlamda zorlar." ifadelerini kullandı.

İftarda hızlı bir şekilde yemeğe başlanılmaması uyarısında da bulunan Tepe, "Mümkünse hafif bir gıda alınmalı, ardından yine 5 ile 10 dakika kadar beklenip ana yemeğe devam edilmelidir. Bu 10 dakikalık süreçte tokluk merkezimiz uyarılacak ve vücuda gereksiz yük oluşturacak miktarda yiyecek tüketilmemiş olacaktır. Tatlılarda yemeğin hemen ardından değil de en az 15 dakika sonra yenmeli. Baklava, tulumba, lokma gibi tatlıların yerine sütlaç, güllaç, puding gibi hafif tatlılar tercih edilmelidir." açıklamasında bulundu.

Tepe, iftar ve sahur arası bol su ve meyve tüketilmesi gerektiğini de dikkati çekerek, sahur yapmanın çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.