muayene eldiveni de hastalarla en çok kontak kurulan noktada kurtarıcı görevi görmektedir. Tıbbi sarf malzeme listelerindeki en büyük kalem olan eldivenler, üstlenilmiş olan göreve ve kullanım alanına uygun olarak seçildiklerinde, maksimum koruma ve etkinliği sağlayacaklardır. Örneğin kemoterapi gibi özel bir tedavi alanında çalışma yapılırken, kemoterapiye karşı yüksek koruma sağlayan pudrasız bir eldivenin seçilmesi yerinde olacaktır. Ürün üzerinde yer alan talimatnamelere dikkat ederek, doğru bir eldiven seçimi gerçekleştirmeniz mümkündür. Hem hasta kişilerden sağlık çalışanlarının mikrop kapmaması, hem de bünyesi zayıf olan hastaların dışarıdan gelecek mikroplara karşı korunması için eldiven kullanımı elzemdir. Tıbbi sarf malzemelerin en ucuzu olarak gözükse de, çok fazla değiştirildiğinden yüksek maliyetli bir kalem haline gelebilir. Bu nedenle satın alınacak yerler de dikkatle seçilmeli ve iç prosedürlere göre eğer gerekiyorsa ihale sistemine gidilerek en uygun fiyatlı ve en kaliteli olan ürünler seçilmelidir.

Koruyucu görevini gerçekleştirmesi için, muayene eldiveni ele tam olarak oturuyor olmalıdır. Ellerinizin boyutuna göre uygun olan XS, S, M, L, XL boylarından birini seçebilirsiniz. Uzun süreli kullanımlarda pudralı versiyonlar kullanılabilir. Pudranın sıkıntı yaratabileceği steril ortamlar veya kontaminasyon riskinin olduğu laboratuvarlarda pudrasız eldivenler tercih edilebilir. Eldivenler ayrıca üretildikleri maddelere göre de isimlendirilmektedir. Lateksten imal edilmiş eldivenlerin yanısıra, bazı kimyasallara karşı daha fazla direnç gösteren nitril eldivenler de piyasada satılmaktadır. Lateks eldivenler en sık rastlanan ve kullanılan eldiven türü olmakla birlikte, bazı kişilerde latekse karşı hassasiyet ve alerji görülebilmektedir. Bu tür muhtemel alerjik reaksiyon risklerini ortadan kaldırmak için lateks içermeyen vinil eldiven modelleri tercih edilmelidir. Kullanılan eldiven, hijyen koşullarına uygunluk bakımından muayeneye gelen her yeni hastayla birlikte değiştirilmelidir. Hızlı harcanan tıbbi sarf malzemesi olduğundan, çoklu paketli eldivenleri toplu bir şekilde almak işletme açısından daha uygun ve doğru olacaktır.

muayene eldiveni konusu özellikle sağlık sektöründe hastalık bulaşma riski nedeniyle hassas bir konudur. Eldiven koruyuculuğuna dair ilgili standartların yerine getirildiğini gösteren kalite testlerinin yapılmış olması ve bunu belgeleyici CE işaretinin ürün üzerinde yer alması gerekir. Eldivenlerin kullanım alanına göre seçilerek alınması ve kullanacak kişinin el ölçüsüne göre olanı seçmesi gerekmektedir. Kutudan aldığınız eldiveni giymeden önce inceleyin, yırtığı olan veya başka imalat hatasına sahip olan eldivenler kullanılmamalıdır. Ayrıca eldivenleri kullandıktan sonra, tıbbi atık olarak evsel atıklardan ayrı olarak bertaraf etmek de önemlidir. Normal ev çöpüne karışan kontamine bir eldiven, salgın hastalık riskini de beraberinde getirecektir. Bertarafla ilgili yönetmeliklerde tıbbi atıkların kontrolüne yönelik gereklilikler mevcuttur, bu konulara uyarak kullanılmış eldivenler atılmalıdır.