İnsan sağlığının herşeyin üstünde olduğunu kaydeden uzmanlar, belirledikleri 10 maddeye uyulması halinde insanların daha sağlıklı yaşayacağını ve kendilerine olan güvenlerinin artacağını belirttiler.
Sağlıklı yaşam için uzmanlar şu tavsiyelerde bulundular:
Daha fazla hareket edin.
Vücudunuzu hareket ettirmek için her fırsatı değerlendirin. Merdiven varsa asansör kullanmayın, köpeğinizi dolaştırın, çocuklarınızla oyunlar oynayın.Vücudunuzun hareket etmesini sağlayan herşey stresinizi azaltır. Evinizde dans edin.
Yağı kesin.
Kızarmış yiyeceklerden, fast foodlardan, şarküteri ve diğer yağlı yemeklerden kendinizi uzak tutun. Peynir, süt ve kremayı az yağlı olarak tüketin. Kuruyemiş, mayonez, tereyağı ve sosları çok az miktarda kullanın.
Sigarayı bırakın.
Özendirici reklam ve filmlerle gençlerin ve çoğu yetişkinlerin tuzağına düştüğü bu kötü alışkanlıktan vazgeçin.
Stresi azaltın.
Stresten uzak durmanın başlangıcı pozitif düşüncelerden geçer. Günde 30 dakikayı kendinize ayırarak istediğiniz birşeyi yapın. Banyo yapmak, sahilde yürümek, iyi bir kitap okumak, masaj, arkadaş ziyareti, köpeğinizle oynamak gibi. Meditasyon yapın. Birşeye sinirlenmeden önce 10'a kadar sayın. Anlaşması zor insanları mümkün olduğunca görmezlikten gelin.
Hava kirliliğinden kendinizi uzak tutun.
Mümkün olduğunca kendinizi hava kirliliği bulunan ortamlardan uzak tutun. Sigara içilen yerlerde durmayın.
Emniyet kemerinizi takın.
İstatistikler emniyet kemerlerinin hayat kurtardığını gösteriyor. Siz de bunu göz önünde bulundurarak emniyet kemerinizi takın ve taktırın.
Dişinizi iple temizleyin.
Yeni yapılan çalışmalar iple diş temizlemenin diş sağlığı üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu belirtiyor.
İçki içmeyin.
Araştırmalar günde bir bardak içkinin kalbi hastalıklara karşı koruduğunu söylese de içkinin karaciğer, böbrek hastalıkları ve hatta kansere bile sebep olabildiği biliniyor.
Dış görünüşünüzde her zaman pozitif olun.
Gülümserken ya da şarkı söylerken mutsuz olamayacağınıza göre sürekli bunları deneyin.
Ailenizde yaşanılan hastalıklara duyarlı olun.
Sağlık ve genetik arasındaki bağ çok önemli. Ailenizden bir ya da birkaç kişi hastalıktan ölmüşse bunun kader olduğuna inanıp kendi hayatınıza boş vermeyin. Size genetik olarak geçebilecek bazı hastalıkların bugün erken teşhisle çaresini bulmak hiç de zor değil