Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Arzu Yorgancıoğlu, sigaranın küçük yaşlarda yaygınlığına dikkat çekerek, "Sigaraya başlama yaşı 10-11’e düştü. Sigara bağımlılığı kokain kadar tehlikelidir" dedi.
Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı işbirliğiyle, Manisa genelinde görev yapan Toplum Sağlığı Merkezi çalışanlarına yönelik KOAH hastalığıyla ilgili hizmet içi eğitim verildi. Eğitim de konuşan Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Arzu Yorgancıoğlu, sigaraya başlama yaşının 10-11’li yaşlara kadar düştüğünü söyledi. Sigaranın kokain kadar tehlikeli olduğunu anlatan Yorgancıoğlu, "Sigaranın içindeki nikotin bağımlılık yapıyor. Sigara bağımlılığı kokain kadar tehlikelidir. Sigara bağımlılığı insanın elinde olan kısmı var, elinde olmayan kısmı var. Elinde olmayan kısmı için biz yardımcı oluyoruz. Sigarayı bırakmak isteyenlere destek veriyoruz. Ülkemizde tütün üretiminin çok yüksek olmasının sebebi sigara içenlerin sayısında da artış yaşanıyor. Son zamanlarda bu üretim azaldı. Ama kahve, birahane gibi yerlerde çok içiliyor. Sigaraya başlama yaşı 10-11’e kadar düştü. Erken başlanıyor. Bir şeye erken başlandığı zaman bırakmak o kadar da kolay olmuyor. Bundan dolayı bağımlılık yüksek" diye konuştu.

"SİGARA İÇEN FAZLA OLUNCA KOAH HASTASI DA ARTIYOR"
Sigara içenlerin sayısıyla KOAH hastalığına yakalananların sayısının doğru orantılı olduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "KOAH, tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmeyen bir hastalık. KOAH’ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde yüzde 15-20. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde 3-5 milyona yakın KOAH’lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu biliyor. Sigara içen fazla olunca KOAH hastası artıyor. Sigara bağımlılığının insanın elinde olan kısmı var elinde olmayan kısmı var. Elinde olmayan kısmı için biz yardımcı oluyoruz. Sigarayı bırakmak isteyenlere destek veriyoruz."
(İHA)