Sağlık Bakanı Recep Akdağ, HT Sağlık programında Ceyda Erenoğlu'nun sorularını yanıtladı.
Obeziteye karşı başlattıkları kampanya hakkında bilgi veren Akdağ, toplumun üçte birinin obez olduğunu ve bu oranı düşürmek için çalıştıklarını söyledi.
Sigaraya karşı mücadelede Türkiye'nin dünyaya örnek olduğunu kaydeden Akdağ, obezite konusunda da aynı başarıyı göstereceklerini söyledi.
Bir röportajındaki "sırada alkol var" sözlerinin sorulması üzerine, sözlerinin yanlış değerlendirildiğini kaydeden Akdağ, "Reklamlar ve sponsorluklar konusunda bazı adımlar atılmalı. Alkolün zararı hususunda tartışma açmayı abes görürüm. İçebilirsiniz, kimse de yasaklamayı düşünmüyor ama zararlı bir şeydir. Neden sigaradan başladık? En büyük derdimiz. Obezite de öyle. Alkol kullanımı ise Türkiye'de Avrupa ülkeleri kadar yüksek değil. Bu adımlar 'Alkol yasaklanacak' diye okunmaz ki. Dünya Sağlık Örgütü'nün zararlı olarak mücadele ettiği maddelerden biri de alkoldür. Gençler, çocuklar alkole başlamasın, bunlarla mücadele etmek lazım" diye konuştu.
Akdağ, Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği Tam Gün Yasası ile ilgili soru üzerine de, şunları söyledi:
"Sil baştan, geri dönüş olmayacak. Ama olursa bunun müsebbibi CHP. CHP bu konuda son derece gayri samimi davranıyor. Bir taraftan, 'Biz de tam günden yanayız. ama Sağlık Bakanlığı'nın getirdiği gibi tam günden yana değiliz' diyorlar. Ama Anayasa Mahkemesi'ne giderken 'Bir hekimin özgürlüğü muyanehane açmak ya da özel hastanede çalışmak anlamında kısıtlanamaz' gerekçesini sunuyorlar. Bu CHP halktan kopuk. Değişim falan diyorlar ama... Bir de vatandaşa soralım. Vatandaş, devlet hastanesinde çalışan, üniversitede çalışan bir hekimin dışarıda muayenehanesi olmasından razı mı?"