Özel Karadeniz Hastanesi Psikiyatri Uzm. Dr. Vildan Çelik, üzüntü, gerilim, kaygı, öfke, korku, güvensizlik gibi duygular ve aile içi iletişim sorunlarının tırnak yeme davranışına neden olduğunu söyledi.

Sorunun çocukluk ve ergenlikte sık karşılaşılan bir durum olduğunu belirten Çelik, “Anne-babalara uzun süren tırnak yeme davranışıyla karşılaştıklarında, bunun altında yatan psikolojik faktörlerin neler olabileceğini öğrenmek ve gerekli önlemleri alabilmek için bir psikologdan yardım almaları gerekmektedir” dedi.

Çelik, ailelerin kendi başlarına önlem almalarının yanlış olduğunu vurgulayarak, şu tavsiyelerde bulundu:
"Aileler çocuğun tırnaklarına biber, oje, boya, uhu vb. maddeler sürmemeli, ellerini bağlamamalı ve ceza verme adına aşağılayıcı, suçlayıcı veya engelleyici yollara başvurmamalıdır. Çocuğu azarlamak, korkutmak, ceza vermek gibi zorlayıcı yöntemlerin uygulanması yararlı olmamaktadır. Hatta kimi zaman daha ağır duygusal problemlerin çıkmasına neden olabilir. Parmak ve tırnağa acı fakat zararsız bir sıvı sürülebilir. Bu hem hatırlatıcı ve hem de tırnağını ağzına götürdüğü zaman acıyla birleştiğinde terk etmeye yardımcı olabilir. Tırnak yiyen çocuklara geceleri yatarken eski hafif eldivenleri giydirmek, çocuk gece tırnaklarını yemek veya ısırmak istediğinde hatırlatıcı olması bakımından yararlı olabilir. Çocukları korku ve kaygıya neden olacak durumlardan uzak tutmak gerekir. Küçük çocukların korku verici televizyon filmlerini izlemeleri, kavgalı olaylarda bulunmaları çocuğu heyecanlandıracağı için sakıncalıdır. Çocukların ilgisi başka yöne çekilebilir. Sinema, televizyon izlerken veya radyo dinlerken onun ağzını çiğneyecek bir şeyle meşgul etmek, tırnak yemenin ve ısırmanın yerine gelecek bir etkinlik olabilir. Çocukları ara sıra başarılarından dolayı ödüllendirme, yarar sağlayabilir. Ancak bunun kısıtlı ve uygun şekilde yapılması gerekir. Aksi takdirde çocuk yeni ödüller almak için bunu kullanabilir. Tırnak derin kesilebilir. Çocuğun kendi tırnak bakımıyla uğraşması da yararlı olabilir. Bunun içinde çocuğa manikür ve pedikür malzemeleri alınabilir.”