Ziyarette Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Turgut, Başkan Yardımcıları Haluk Ayyıldız ve Nevzat Yılmaz, Mali Sayman Osman Şişko, Yönetim Kurulu üyeleri Kenan Sarı ve Serdal Şahin hazır bulundular.
Başkan Yusuf Turgut konuşmasında “ Günlük yaşantımızda birçok önceliğimiz var ama en önemlisi sağlık. Biz yıllar önce haber yaparken yabancıların ambulans uçaklar ile Avrupa’ya giderek tedavi olmalarına imreniyorduk. Şimdi öyle bir noktaya geldikti 14 yıllık süreçte biz bu açığı kapattık, hatta bazı gurbetçi vatandaşlarımız birçok tedavilerini Türkiye’ye gelerek yaptırıyorlar.  Şehrimiz sağlık konusunda çok önemli gelişmekler yaşıyor. Sizinde yoğun bir mesainiz var. Bu çalışmalarınızda biz Trabzon Gazeteciler Cemiyeti olarak her zaman yanınızda olacağız. Ziyaretiniz için size ve ekibinize teşekkür ederiz.” ifadelerine yer verdi. 

Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Kemal Süleyman ise sağlık konularında bilgiler vererek Trabzon’da yapılması planlanan şehir hastanesi hakkında açıklamalarda bulundu. 

Sağlık İl Müdür Yardımcısı ise “Yaşama Yol Ver” kampanyası kapsamında acillerin gereksiz aranma oranlarının yüzde 20 gerilediğini daha ileri gitmek için halkımızdan duyarlılık beklediklerinin altını çizdi.
“Yaşama Yol Ver” Kampanya kapsamında şu bilgilere yer verildi;

 “YAŞAMA YOL VER”  
(112 Acil Çağrı Hattının Gereksiz Aranmasının Önlenmesi ve Trafikte Ambulansın Geçiş Önceliğine Özen Gösterilmesine Yönelik Bilgilendirme Kampanyası)
Kampanyanın genel amacı:
15 Ekim 2015 te Ulusal düzeyde başlatılan kampanya, kitle iletişimi ve diğer iletişim kanallarını kapsayan bir kamuoyu kampanyası olup, Ulusal düzeyde 112 Acil Çağrı merkezinin gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte seyreden ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesine yönelik farkındalığın artırılması amacı ile bilgilendirme yapılmasıdır.
Kampanya faaliyetlerinden önce 112 Acil Çağrı Hattı ve 112 ekibinin vakaya (hastaya) giderken yaşadığı sorunları belirtecek olursak;

112 Acil Çağrı Hattı:

Hayati tehlike oluşturan durum ortaya çıktığında aranması gereken ücretsiz olarak hizmet veren hayati derecede önemli bir hattır. 
112 Acil Çağrı Hattı arandığı zaman; isim-soy isim, karşılaşılan sağlık sorununun tam olarak ne olduğu ve adres bilgilerinin açık ve anlaşılır bir biçimde belirtilmesi zaman kaybının yaşanmaması için son derece önemlidir. Hayati tehlike durumu olmayanlar tarafından meşgul edilmesi nedeniyle gerçek sağlık yardımına ihtiyacı olan hasta ve vakalara ulaşmada geç kalınmakta veya ulaşılamamaktadır.
112 Acil Çağrı Hattının gereksiz meşgul edilmesi zaman ve işgücü kaybına yol açmakta daha önemlisi gerçek acil vakalara ulaşmakta sorun yaratmaktadır. Herkesin bir gün 112 Acil Çağrı Hattını aramaya ihtiyacı olabileceği unutulmamalıdır.

112 Acil Çağrı merkezinin gereksiz aranması konusu Kabahatler kanunu ve 112 Acil Çağrı Merkezleri Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliğinde düzenlenmiştir. Yönetmeliğin 23. Maddesi 2. Fıkrası “Çağrı Merkezini asılsız ihbarda bulunmak süratiyle meşgul ettikleri tespit edilen kişilere 30/03/2005 tarih ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununa göre il valileri tarafından 250 Türk Lirası idari para cezası verilir. Tekerrür hâlinde bu ceza iki katı olarak uygulanır” hükmü taşımaktadır.

112 Ekibi Vakaya (Hastaya) Giderken Yaşanan Sorunlar;

Yollarda ambulanslar ve diğer geçiş öncelikli araçların kullanımı için güvenlik şeridi olmaması, diğer sürücülerin ambulansa yol vermemesi/verememesi, bazı saatlerde yaşanan trafik yoğunluğu, ara sokakların ambulansın geçişine uygun olmaması gibi nedenler, ambulansların vakalara ulaşmasını zorlaştırmaktadır.

Kış şartlarında doğu bölgelerde yolların kapanması başta olmak üzere ülkemizin coğrafi koşulları ve iklim şartlarından kaynaklanan nedenler hastalara zamanında ulaşılmasını zorlaştırmaktadır.
Ambulansa ait siren sesi duyulduğunda ya da tepe lambası yanarken görüldüğünde mutlaka yol verilmesi hayati önem taşımaktadır. Trafikte ilerleyen ambulansa yol verme konusunda özen gösterilmemesi, zamanla yarışan 112 acil müdahale ekibinin hayati tehlikesi olan hastayı zamanında tedavi merkezine yetiştirmesine engel olmaktadır.
Ülke genelinde yaşanan bu sorunların giderilmesi/en aza indirilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve ilimizde Sağlık Müdürlüğümüzce yürütülecek kampanya ile ilgili tüm kamu ve kuruluşlarından çalışanlarının bilgilendirilmesi açısından beklentilerimiz;  

    112 Acil Çağrı merkezinin hayati önemi olduğunu anlatılması,
    Gereksiz arama yapılmasının önlenmesi amacıyla; gereksiz aramaların tespit edildiği, çağrıların kayda alındığı ve gereksiz çağrılara cezai yaptırımın olacağı (mevzuat hakkında) bilgisinin verilmesi,
    Trafikte seyreden ambulansa yol verilmesi konusunda özen gösterilmesi konusunda mesaj verilmesi,
    İlimiz genelinde anaokulu ve ilköğretim 4. Sınıf öğrencilerinin “Minik 112” adında program ile 112 çalışanlarından oluşturulan ekip tarafından kampanya süresince bilgilendirileceğinin belirtilmesi, etkinliklerin medya yolu ile duyurulması 
    Trafikte yoğun olarak bulunan servis araçları, ticari taksi sürücülerine yönelik ziyaretler ve bilgilendirme faaliyetlerinin yapılacağını,
    2017 yılı boyunca kampanya etkinliklerinin süreceği konusunda tüm çalışanlara bilgi verilmesi kurum ve kuruluşlardan beklentilerimizdir.

TRABZON İLİ ARALIK 2015-OCAK 2017 RAPORU

Kampanya faaliyetleri İlimizde 07.12.2015 tarihinde, Trabzon Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı, İl Emniyet Müdürü, İl Milli Eğitim Müdürü, Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası, Trabzon Servis Araçları Odası, Sivil Toplum Kuruluşları, kamu ve kurum/kuruluşlarının üst düzey yetkilileri ve basının katıldığı tanıtım toplantısı ile başlamıştır. 
Kampanya aktiviteleri 3 ana hedefe yönelik planlanmıştır:
•    Öğrencilere dönük çalışmalar ve aktiviteler (Minik 112)
•    Halka dönük bilgilendirme ve farkındalık çalışması
•    Araç sürücülerine yönelik bilgilendirme çalışmaları
Aralık 2015 tarihinden Ocak 2017’ ye kadar ilimizde; 
Minik 112 Faaliyetleri
Minik 112 kapsamında 37 Okula gidilerek toplam 5.050 öğrenciye ulaşılmıştır. Minik 112 ekibimiz anasınıfı ve 4. sınıf öğrencilerine 112’yi tanıtarak ve ilkyardım uygulamasını yapmışlardır. Okullarda uygun görülen yerlere afişler asılarak, velilere ulaştırılmak üzere broşürler dağıtılmıştır. Öğrencilere kampanya tanıtım materyalleri (bakanlığımız ve müdürlüğümüzce hazırlanan) dağıtılmıştır. 
Halka Yönelik Faaliyetler
İlimizde AVM’ler, Meydan Atatürk Alanı, 23 Nisan ve 19 Mayıs tören alanları, Hayri Gür Spor Salonu (Gymnasiade)’nda ve Demokrasi mitingi olmak üzere toplam 15 stant kurulmuştur. Yaklaşık 14.295 kişiye direkt olarak kampanya hakkında bilgi verilmiştir. Stantlarda Bakanlığımız ve Müdürlüğümüzce hazırlanan tanıtım materyalleri dağıtılarak halkımıza 112 ve kampanya hakkında bilgi verilmiştir.
Araç Sürücülerine Yönelik Faaliyetler
İlimizde 16 dolmuş durağı ziyaret edilerek yaklaşık 680 sürücüye ulaşılmıştır. Ziyaretlerde sürücülere kampanya hakkında bilgi verilmiş, kampanya afişleri duraklarda görsel olarak kullanılmış, vantuzlu çıkartmalar, sticker ve araç süsleri sürücülere dağıtılmıştır.

Diğer Faaliyetler

Yerel basında kampanya ile ilgili haberlere yer verildi. 13 Aralık 2015 tarihinde TRT Trabzon Radyosunda İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Yusuf Eray USLU tarafından kampanya tanıtımı yapıldı.
Kampanya ile ilgili kamu kurumları ziyaret edilerek, kampanyaya ait bilgilendirme yapıldı, tanıtım materyalleri verilerek kampanyanın duyurulması hususunda destek istendi. Büyükşehir Belediyesi tarafından bilboardlar şehir merkezindeki panolara asıldı. Afiş ve broşürler kamu hastaneleri, özel hastaneler, toplum sağlığı merkezlerine dağıtıldı.
Evde Sağlık Hizmetleri birimleri ile ortak olarak yürütülen faaliyetler kapsamında broşürlerle hasta ve hasta yakınları bilgilendirildi.
36. Trabzon Uluslararası Yarı Maratonuna 50 personelimiz katılarak, kampanya tanıtımı yapmış, yaklaşık 1000 kişiye ulaşmıştır.
Belediyeler, hastaneler, TSM’ler ve diğer kamu kurumlarına halka dağıtılmak üzere 4000 adet kampanya broşürü verilmiştir. Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Özel Avrasya Üniversitesi Paramedik öğrencilerine Acil Sağlık Hizmetleri ve kampanya tanıtımı yapıldı. Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü ziyaret edildi. İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü ile ortaklaşa çevirme yapılan sürücülere kampanya tanıtımı yapıldı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünü ziyaret edildi.
Kampanya sürecinde yaklaşık 23.000 kişiye direk olarak ulaşıldı.