SAMSUN (AA) - Kavak İlçe Sağlık Müdürü Dr. Fatih Aydın, ağız ve diş sağlığının bozulmasının yaşlanmadan kaynaklanan doğal bir sonuç olmadığını kaydederek ağız ve diş sağlığının önemine işaret etti.

Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıklı yaşam için sağlıklı dişlere ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Sindirim sisteminin başlangıcının ağız olduğuna işaret eden Aydın, "Ağız yoluyla alınan besinler dişler tarafından sindirime hazırlanır. Demek ki ağız ve diş sağlığı çok önemlidir. Özellikle yaşlı vatandaşlarımızdaki kötü ve eksik dişler, uyumsuz protezler, ağızda ağrı, çiğneme veya yutma zorluğu varsa, çiğneme fonksiyonu olumsuz yönde etkilenir ve beslenme yetersizliği görülür." dedi.

Ağız ve diş sağlığı için temizliğe özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Aydın, şu uyarılarda bulundu:

"Ağız içi ve dokuların yanmaması için aşırı sıcak gıdalardan sakınmalıyız. Yemeklerden sonra ağzımızı su ile yıkayarak ağzımızın içinde kokuşmaya neden olan besin artıklarını temizlemeli ve dişlerimizin sağlığı için düzenli olarak dişlerimizi fırçalayarak temizlemeliyiz. Diş temizliğinde en uygun fırça kullanılmalı. Fırça dişlerin arasını iyi temizleyemez ise diş ipi veya ara yüz fırçası ile yapılmalı. Diş fırçamızı en az üç ayda bir değiştirmeliyiz."

Yaşlılara ağız ve diş sağlıklarına özen göstermelerini tavsiye eden Aydın, "Dişlerde ve ağız dokularında ağrı ve enfeksiyon, ağız kuruluğu, çiğneme bozuklukları, dil hareketlerinde kısıtlanma, ağız içi yara, diş etlerinde kanama, diş çürükleri, ağız dokuları ile uyumu bozulmuş ve ağrıya neden olan protezler, renk değiştirmiş dişler, sık sık kırılan protezler varsa diş hekimine başvuruda bulunulması gerekir." diye konuştu.