RUSYA'DAN ALINAN SAHTE ÜNİVERSİTE DİPLOMLARI VE FİNLANDİYA'DA SAHTE DOKTORA 4 YIL 6 AY HAPİS CEZASI
1990'lı yıllarda, Rusya'da üniversite bitirdiğini, diploma aldığını ve hatta orada profesör olduğunu söyleyen birçok kişi vardır.
"Rusca bilmeden, nasıl Rusya'da veya eski SSCP ülkelerinde üniversite okundun veya Prof oldun?" diye bunlara soru soran veya Rusca yeterlilik sınavına sokan da yoktur.
Finlandiya'da 2011 yılında arka arkaya çıkan Rusya'dan alınan sahte diplomalarla  doktorluk yapılması olaylarında yakalananlardan birisi olan Esa Antero Laiho'ya dün ceza yağdı. Hem 4 yıl 6 ay hapis cezası hem de milyon Avro'nun üzerinde para cezasına çarptırıldı.
Esa Antero Laiho, Rusya'dan elde ettiği sahte diplomayı, Finlandiya Sağlık ve Sosyal Denetleme Kurulu (Valvira)'na onaylatarak,2001 - 2011 yılları arasında 10 yıl boyunca doktorluk yapan sahte doktor Esa Antero Laiho'nun, hiç Rusca bilmediği de ortaya çıkmıştı bir Finli gazetecinin aniden Rusca soru sormasıyla.
1988-94 yılları arasında Rusya'nın Peterburg kentindeki State Pavlov Medical University'de tıp eğitimi aldığını iddia ediyordu ve sahte diploması da aynı üniversiteden alınmış gözüküyordu Esa Antero Laiho'nun.
2001 - 2011 yılları arasında binlerce yaşlıyı tedavi eden bu sahte doktor; Helsinki, Kouvola, Lahti ve Vihti şehirlerindeki yaşlı hastalarına bakıyordu. 2011 yılında yakalanana kadar da, çalışıyordu.
Esa Antero Laiho, birçok şehir hastaesinde sahte doktorluk yapmış ve  kazandıklarıyla, milyon Avro'nun üzerinde servete de sahip olmuştu. Şimdi tüm aldığı maaşları da geri ödeyecek..
Rusya'dan, o yıllarda 500 - 1000 $'a sahte diploma alınabiliyormuş.. Bu Finli sahte doktorlar da, almışlar.
Türkiye'de YÖK, bu Rusya'dan alınan diplomaların ve ünvanların  birçoğunu kabul etmemiştir ama ortada"Prof" ünvanlarıyla dolaşanlar olduğu gibi acaba Finladiya'da olduğu gibi gözden kaçanlarda var mıdır?
Ortalıkta herhangi bir SSCP ülkesinden 1990'lı yıllarda üniversitesite diploması aldığını hatta; buralarda Prof ünvanı bile olduğunu söyleyenlere Finli gazeteciler gibi Rusca sorup, reaksiyonlarını gözlemleyecek foyalarını ortaya çıkaracak  gazeteciler göreve.