Türk futbol tarihinin, hatta dünya futbol tarihinin en kapsamlı şike organizasyonu olan ve 3 Temmuz 2011 sabahı Türkiye Cumhuriyeti İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerince başlatılan ve aradan geçen 3 seneyi aşkın süreye rağmen hala tam olarak adaletin sağlanmadığı ortamda biz Trabzonsporlular’ın yok saydığı Türkiye Süper Ligi’nin 4. sezonu  bu hafta başlayacak…

Trabzonspor kulübünün yaptığı yeni transferlerle ümitlenen ve şampiyonluk hayalleri kurmaya başlayan Trabzonsporlular başta olmak üzere şike sürecinde yaşananları unutan ya da bilmeyen herkese hem unutulanları hatırlatmak hem de bilinmeyenleri anlatmak için bir yazı dizisi yayınlamaya karar verdik. Bu yazı dizisinin ilkinde sizlere süreç boyunca yaşanan gelişmeleri ve başrol oyuncularını hatırlatacağız… Bunu da kronolojik bir sırayla gerçekleştireceğiz…

ŞİKE’NİN KRONOLOJİSİ :

03.07.2011 – Şike Operasyonu Başlangıcı : İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerince başlatılan operasyonda 2010-2011 sezonunda şike yapmak amacıyla örgüt kuran ve bu örgüte hizmet eden kulüp başkanları, yöneticiler, futbolcular ve menajerler göz altına alındı.

06.07.2011 – TFF’den ilk Açıklama : Dönemin TFF başkanı Mehmet Ali Aydınlar, davanın savcısı Mehmet Berk ile görüşmesi sonrası şu açıklamayı yaptı; ‘Durum çok ciddi. Çok güçlü deliller var. Sezon başlamadan önce kararımızı vereceğiz’

11.07.2011 – TFF’den ikinci Açıklama : Her ne olduysa, ilk açıklamanın üzerinden geçen 5 gün sonunda Mehmet Ali Aydınlar ilk açıklamasının tam tersi bir açıklama yaptı; ‘Elimizde yeterli delil yok’ ( Mehmet Ali Aydınlar’a bu açıklamayı yaptıran güç, ilerleyen dönemlerde şikecileri kurtarmak için sahneye koyacağı senaryonun da ilk adımını atmış oluyordu)

13.07.2011 – İlk Şike İtirafı : Dönemin İstanbul BB futbolcusu İbrahim Akın, savcılıkta kendi avukatı eşliğinde verdiği ifadede, Fenerbahçe maçında şike yapması karşılığı Fenerbahçeli yetkililerden 100.000 dolar para aldığını kabul etti. (Bu alışverişle ilgili tapeler mahkemede delil olarak da ispat edildi)

20.07.2011 – Süper Kupa Ertelendi : Süper ligi şike yaparak kazanan Fenerbahçe ile Türkiye kupasını şike yaparak kazanan Beşiktaş arasında oynanması gereken Süper kupa finali ileri bir tarihe ertelendi… ( Ne ilginçtir ki o final bugüne kadar oynanamadı)

25.07.2011 – Yeni sezon ertelendi : Şikecileri kurtarmak için bir çare arayan TFF, UEFA’nın da ne yapabileceğini kestiremediği için yeni sezon başlangıç tarihini ileri bir tarihe erteledi.

22.08.2011 – Pierre Cornu Türkiye’ye geldi : UEFA, şike davası savcısı Mehmet Berk ile görüşmesi ve bir rapor hazırlaması için müfettiş Pierre Cornu’yu Türkiye’ye gönderdi.

24.08.2011 – Trabzonspor, Şampiyonlar Ligi’ne alındı : TFF’nin Fenerbahçe’yi şampiyonlar ligine göndermemesi üzerine, UEFA, Pierre Cornu’nun raporunu da göz önüne alarak temiz olduğu tespit edilen Trabzonspor’u Şampiyonlar Ligi’ne davet etti. (Bu bir nevi Trabzonspor’un şampiyonluğunun çalındığının ve 2011 senesinin şampiyonunun Trabzonspor olduğunun ilk tescili idi)

25.08.2011 – Temyiz Kurulu Fenerbahçe’nin itirazını reddetti : Fenerbahçe’nin TFF kararına itirazı Temyiz Kurulu tarafından reddedildi.

01.09.2011 – Fenerbahçe, CAS’a başvuruda bulundu : Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi’nin durdurulması için CAS’a başvuruda bulundu. Fenerbahçe ayrıca  TFF ve UEFA aleyhine 45 milyon avroluk da bir tazminat davası açtı.

09.09.2011 – CAS, Fenerbahçe’nin başvurusunu reddetti

24.11.2011 – İlk Siyasi Müdahale : TBMM, 7 ay önce ‘Sporda şiddeti ve düzensizliği önlemek’ amacıyla çıkarmış olduğu 6222 sayısı kanunu değiştirerek şike davasında yargılanan sanıkların çok daha az ceza almalarını sağladı.

09.12.2011 – Mahkeme Şike iddianamesini kabul etti

20.12.2011 – İlk Etik Kurulu Raporu : Fenerbahçe ile ilgili 5 maçta şike, 6 maçta teşvik, 3 maçta da şikeye teşebbüs tespit edildi. 15 Ağustos 2011 tarihinde Etik Kurulu’nun TFF’ye gönderdiği ilk raporda Fenerbahçe, Sivas ve Mersin İdman Yurdu’nun şikeye karıştıkları bildirildi.

21.12.2011 – 7000 sayfalık ek belge yayınlandı.

21.12.2011 – Nihat Özdemir’in açıklamaları : Fenerbahçe asbaşkanı Nihat Özdemir, şike yapan takımların düşmesini emreden 58. Madde değiştirilmezse Türk futbol ekonomisinin çökeceğini söyledi. Yayın gelirinin de düşeceğini söyleyen Özdemir, TFF’yi tehdit etmeyi de unutmadı; ’Bize yapılanı asla unutmayız’.

Nihat Özdemir’den yeni açıklama : 58. maddenin değiştirilmesine karşıyız! (Belli ki Mehmet Ali Aydınlar’a açıklamasını değiştirten güç Nihat Özdemir üzerinde de benzer bir etki yaratmış – Bu gücün kim olduğunu ileride hep birlikte göreceğiz)

26.01.2012 – TFF ve kulüplerin toplantısı : TFF, 58. maddenin değiştirilmesi ve şike yapan kulüplerin düşmesinin engellenmesi için kulüplere önerge getirdi fakat kulüpler bu öneriyi reddetti.

30.01.2012 – Mehmet Ali Aydınlar görevi bırakmayacağını açıkladı.

31.01.2012 – Mehmet Ali Aydınlar istifa etti : Bir gün önce görevinin başında olduğunu açıklayan Mehmet Ali Aydınlar ani bir kararla görevinden istifa ettiğini açıkladı. ( Malum güç yine iş başındaydı ve Aydınlar’ın görevi bırakmaktan başka çaresi yoktu)

09.02-2012 – Mehmet Ali Aydınlar’dan itiraf : Kanal D televizyonunda 32. Gün programına konuk olan Mehmet Ali Aydınlar canlı yayında, ‘Fenerbahçe’yi düşüren TFF başkanı sıfatıyla anılmak istemediği için ligleri ertelediğini söyledi’ Mehmet Ali Aydınlar ayrıca Fenerbahçe’nin şike yaptığından o son derece emin olduğunu söyleyerek, şayet Fenerbahçe CAS’a açtığı davayı kazanırsa istemiş oldukları 45 milyon avroluk tazminatı kendi cebinden ödeyeceğini de taahhüt etti.

27.02.2012 – TFF, yeni başkanını seçti : Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da isteğiyle, kulübü şike davasında yargılanan ve suçlu bulunan Yıldırım Demirören, TFF başkanlığına getirildi ve Demirören başkanlığında şike davasında yeni bir döneme geçildi. Şike yapan kulüplerin b-ve kişilerin aklanması için TFF bünyesindeki bütün kurumlarda görev alan kişiler değiştirildi. ( Bu kişilerin kim olduğu ve ne rol oynadıkları yazı dizisinin ilerleyen bölümlerinde yer alacak)

27.02.2012 – Ali Koç’un açıklaması : ‘CAS davası bizim namus davamızdır ve asla geri çekmeyeceğiz’.
17.03.2012 – Futbol talimatnamesinin 24. Maddesi değiştirildi : Gece geç saatlerce ilgili talimatnamedeki küme düşme ile ilgili cezalar değiştirildi ve 58. madde de değişikliğe uğradı. ( Artık şikecileri kurtarma zamanı gelmişti ve yeni oluşturulan kurullar verilen emri uygulamak için harekete geçmişti)

22.03.2012 – UEFA Kongresi (İstanbul) : UEFA başkanı Michel Platini, basına yaptığı açıklamada, kişilerle kurumları ayırmanın kurallar gereği mümkün olmadığını ve kişilerin işlediği suçların kulüplerini bağladığını açıkladı. Platini bu açıklamayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Kişilerle kurumlar ayrılsın’ önerisi üzerine yaptı…
Diğer bir basın toplantısında ise UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino basın mensuplarının karşısındaydı ve 58. Maddenin değiştirilmesinin UEFA tarafından kabul edilemeyeceğini çünkü bu maddenin federasyonaların değil UEFA’nın olmazsa olmaz maddesi olduğunu belirtiyor ve ekliyordu; ‘Şayet TFF, 58. Maddeyi değiştirirse biz müdahale ederiz’

29.03.2012 – Başbakan Erdoğan’ın açıklaması : Eğer UEFA, şike yaptığı gerekçesiyle Fenerbahçe’nin küme düşürülmesi isterse biz de bunu uygulamak yerine Türkiye olarak Avrupa kupalarına 5 yıl boyunca katılmayız.

30.03.2012 – Yıldırım Demirören’in açıklaması : ‘Başbakana katılıyorum. İngiliz takımları da geçmişte 5 sene Avrupa kupalarına katılmadılar. Biz de katılmayız. Ne olmuş yani?’

26.04.2012 – Fenerbahçe, CAS davasını geri çekti : Ali Koç’un ‘namus davamız, geri çekmeyeceğiz’ diye nitelendirdiği dava Fenerbahçe tarafından geri çekildi!

30.04.2012 – TFF, 58. Maddeyi değiştirdi : TFF, UEFA’nın uyarılarına, kulüplerin reddetmesine rağmen şike yapan kulüplerin küme düşürülmesini engellemek amacıyla 58. Maddeyi ve bazı diğer maddeleri değiştirdi. Bunun yanında verilen cezaların ertelenmesini öngören 105. madde de talimatnamelere eklendi.

30.04.2012 – Yıldırım Demirören ‘Şike sahaya yansımadı’ dedi… ( ve böylece PFDK’nın ileride açıklayacak olduğu skandal karar da dillendirilmeye başlandı).

02.05.2012 – İkinci Etik Kurulu Raporu açıklandı : Şike yapanların aklanması amacıyla oluşturulan ikinci Etik Kurul da bütün çabalarına rağmen Fenerbahçe’yi tam olarak aklayamadı ve toplam 3 maçta şike yaptığına kanaat getirdi. Fenerbahçe asbaşkanları Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu ile birlikte bazı futbolcular, teknik direktörler ve futbolcu menajerleri suçlu bulundu.

07.05.2012 – PFDK Skandal kararını açıkladı : PFDK, bütün disiplin talimatnameleri ve uygulamaların aksine bir karar alarak dünya futbol tarihinde görülmemiş bir skandala imza attı ve kişilere ceza vermesine rağmen kulüpleri kurtarmak amacıyla ‘ŞİKE SAHAYA YANSIMADI’ saçmalığına imza attı. Bu nokta sayın başbakanın dediği ‘Kişilerle kurumların ayrılması’ tezinin hayata geçirildiği andı.

09.05.2012 - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması : Sayın Başbakan, basın mensuplarına yaptığı bir açıklamada; ‘ Ben sıradan bire taraftardan çok daha ötedeyim. Ben Fenerbahçe Kongre üyesiyim. Dolayısıyla kulübümün kişilerin yaptığı bir suç yüzünden ceza almasına müsaade edemem’ dedi ve kişilerle kurumların ayrılması gerektiğine bir kez daha vurgu yaptı.

04.06.2012 – Tahkim Kurulu, PFDK’nın kararlarını onadı.

02.07.2012 – 16. Ağır Ceza Mahkemesi kararı : Hakim Mehmet Ekinci, aralarında Fenerbahçe başkanı Aziz Yıldırım’ın da bulunduğu bir çok sanığı suçlu bulduğu kararı açıkladı. Ekinci, kararı açıkladığı konuşmasında ‘Fenerbahçe Kulübü, 2010-2011 sezonunda birçok maçta şike yaparak, sanıkların üstün gayretiyle sezonu Trabzonspor’la aynı puanı alarak bitirmiştir’ dedi.

28.07.2012 – Aziz Yıldırım’ın açıklamaları : Aziz Yıldırım ‘Şike yaptıysam Fenerbahçe için yaptım, kendim için yapmadım’  diyerek bir yerde Fenerbahçe’nin kurtarılıp kendisinin kurtarılmamasına isyan ediyordu.

15.11.2012 – Fenerbahçe’nin Şikesi tescil edildi : Fenerbahçe asbaşkanları Şekip Mosturoğlu ve İlhan Ekşioğlu ile kulübün yetkilileri Ali Kıratlı ve Tamer Yelkovan, hükmün açıklanmasının geri bırakılması istemiyle mahkemeye yaptıkları başvuru kabul edildi ve böylece bu kişiler suçlarını kabul etmiş oldular.

10.06.2013 – UEFA, disiplin soruşturması açtı : UEFA, Fenerbahçe ve Beşiktaş hakkında şike yaptıkları gerekçesiyle soruşturma başlattı ve her iki dosya hakkında da kararı UEFA Disiplin Kurulu’nun vereceğini açıkladı.

14.06.2013 – UEFA’dan basın açıklaması : UEFA, Türk medyasında çıkan ‘dava kapandı’ yalan haberleri üzerine bir açıklama yapma gereği hissetti ve nihai kararın bağımsız bir kurul olarak çalışan UEFA Disiplin Kurulu tarafından verileceğini açıkladı.

22.06.2013 – UEFA Disiplin Kurulu kararı : UEFA Disiplin Kurulu, şike yaptıklarını tespit ettiği Fenerbahçe ve Beşiktaş kulüplerini yalan beyanda bulunmak suçundan suçlu buldu be Fenerbahçe’ye 2+1 yıl, Beşiktaş’a ise bir yıl Avrupa kupalarından men cezası verdi.

15.07.2012 – UEFA Temyiz Kurulu kararı : UEFA Temyiz Kurulu, Fenerbahçe ve Beşiktaş kulüplerinin UEFA Disiplin Kurulu kararına itirazını reddetti ve Fenerbahçe’nin cezasının 2 yıl Beşiktaş’ın cezasının da 1 yıl olarak onandığını açıkladı.

17.07.2013 – CAS, başvuruları kabul etti : Uluslararası Spor Uyuşmazlığı Kurulu olan CAS, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın UEFA Temyiz Kurulu kararına yaptıkları itirazları görüşmeyi ve karara bağlamayı kabul etti.

18.07.2013 – UEFA ile Fenerbahçe ve Beşiktaş arasındaki anlaşma : UEFA ile kulüpler arasında yapılan anlaşma gereğince her iki kulüp için alınan ceza kararı CAS’ın nihai kararını açıklanana kadar durduruldu.

28.08.2013 – CAS kararı açıklandı : CAS, yaptığı açıklamada Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın yaptığı itirazları reddettiğini ve UEFA’nın vermiş olduğu cezaların devam edeceğini açıkladı.

17.01.2014 – Yargıtay kararı : Yargıtay, şike davasında suçlu bulunan sanıkların yapmış olduğu itirazları reddederek cezaları onadığını açıkladı.

22.01.2012 – Mahmut Uslu’nun açıklamaları : Fenerbahçe asbaşkanı Mahmut Uslu, basına yaptığı açıklamada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendilerine ‘Yeniden Yargılama’ için söz verdiğini ve bunun üzerine Fransa’da bulunan Aziz Yıldırım’ın yurda dönme kararı aldığını açıkladı.

31.01.2014 – Trabzonspor, UEFA ve FIFA’ya başvurdu : Trabzonspor kulübü ilk defa resmi bir başvuruda bulundu ve TFF’nin şike yapan kulüpleri koruduğu gerekçesiyle UEFA’yı görece davet etti.

06.06.2014 – UEFA, Sivas ve Eskişehir’i men etti : UEFA Temyiz Kurulu, 2010-2011 sezonunda Fenerbahçe lehine şike yaptıkları gerekçesiyle Sivas ve Eskişehir kulüplerini 12er sene Avrupa kupalarından men ettiğini açıkladı. Her iki kulübün yaptığı itiraz da 08.07.2014 tarihinde CAS tarafından reddedildi ve cezaları onandı.

23.06.2014 – 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı : Şike davasının transfer edildiği 13. Ağır Ceza mahkemesi, Başbakanın da Mahmut Uslu’ya söz verdiği ‘yeniden yargılama’ kararına hükmederek tam 5 ay sonra Aziz Yıldırım için yeni bir umut oldu. 2’ye karşı 1 oyla alınan bu kararda muhalefet olup red oyu veren heyet üyesinin daha sonra görevden alındığını da hatırlatalım.

17.07.2014 – UEFA kararı : UEFA, Trabzonspor ve Fenerbahçe’nin başvuruları sonucu her iki dosya için de müfettiş atadığını ve kararın Disiplin Kurulu tarafından müfettiş Jean Leuba tarafından hazırlanacak rapor sonrasında açıklanacağını duyurdu.

Yukarıda sıralanmış olan 50 madde, şike sürecinde yaşanan temel gelişmelerin belirtildiği ve resmi kaynaklara dayanılarak hazırlanan bir çalışmadır. Bu maddelerden hareketle yazı dizimiz olaylara ve detaylara gireceğimiz diğer yazılarımızla devam edecek ve şike davasıyla ilgili merak edilen her konu açıklığa kavuşturulacaktır. Yarınki yazımızda siyasetin sürece müdahalesine, PFDK’nın skandal ‘sahaya yansımadı’ kararına ve şike lobisinin TFF içerisindeki yapılanmasına değineceğiz.